Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.

Велики пад Србије на листи медијских слобода Репортера без граница

Србија је пала за десет места на листи медијских слобода коју је у среду објавила организација Репортери без граница у свом новом извештају.
Србија је сада на 76. месту од укупно 180 испитаних земаља према извештају за 2018. годину. У извештају за прошлу годину била је на 66. месту.
То је, уз Малту, Чешку и Словачку, највећи пад у Европи, а самим тим и на целокупној листи.
Под председником Александром Вучићем Србија је постала земља где је небезбедно бити новинар, што је јасно према алармантном броју напада на новинаре који нису истражени, решени или кажњени и агресивној кампањи блаћења коју воде провладини медији против истраживачких новинара, наводи се у делу извештаја о Србији.
Дослух између политичара и медија, висок ниво концентрације власништва и недостатак плурализма у штампаним и радио телевизијским медијима такође представљају разлог за забринутост.
Од земаља региона испред Србије су БиХ (62), Хрватска (69) и Албанија (75), а иза Косово (78), Црна Гора (103) и Македонија (109).
Осим Србије све земље су напредовале у односу на прошлу годину - Албанија је напредовала за једно место, БиХ за три, Хрватска за пет, Косово за четири, Македонија за два, Црна Гора за три и Словенија за пет места.
Првак слободе медија поново је Норвешка, а следе Шведска, Холандија, Финска, Швајцарска, Јамајка, Белгија, Нови Зеланд, Данска и Костарика.
На дну су земље које су ту биле и претходних година: Северна Кореја, Еритреја, Туркменистан, Сирија, Кина, Вијетнам, Судан, Џибути, Куба и Екваторијална Гвинеја.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa