Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
СЕЛО КОЈЕ СЕ РАЗВИЈА
ЖИВОТ ШАБАЧКИХ СЕЛА: ГОРЊА ВРАЊСКА

СЕЛО КОЈЕ СЕ РАЗВИЈА

“Предност Врањске је што је близу Шапца, па се становништво много не исељава” наводи члан Савета Месне заједнице Горња Врањска др Горан Стојићевић. Тренутно су у пуном јеку радови на уређењу центра Врањске. Већ се увелико планира како ће бити утрошена средства од овогодишњег пореза
Горња Врањска за разлику од многих села у Србији, не умире него се развија. Последњих неколико година мештанима је обезбеђено готово све да услови живота буду што сличнији као у граду. Приоритет у наредном периоду је довођење здраве пијаће воде у село.
Врањска има око 1.500 становника, у бирачком списку уписано је више од 1.100 мештана. На центру се налазе три продавнице, амбуланта, две ветеринарске амбуланте, од пре две године ту су и апотека и пошта. Пре десетак година почела је и изградња цркве.
-Предност Врањске је што је близу Шапца, па се становништво много не исељава. Један од основних циљева је да обезбедимо прикључке за воду за објекте јавне намене, као што су школа, Дом културе и амбуланта. Цеви за водовод су проведене, а да би се ови објекти прикључили потребно је око 700.000 динара, наводи члан Савета Месне заједнице Горња Врањска др Горан Стојићевић.
Истурено одељење Основне школе “Стојан Новаковић” похађа око 180 ученика. Поред деце из Врањске од петог до осмог разреда долазе и ученици из Заблаћа и Вукошића.
План је да се обезбеди да сва деца у школу иду у истој смени. Да би ова замисао била реализована потребно је школску зграду надоградити за још две учионице, што није ни нереално ни неизводљиво. Тиме би знатно био олакшан живот родитељима. Како се у селу претежно баве повртарством, многи морају да прекидају радове да би довели децу у школу и поново дошли по њих. Они који имају децу у обе смене морају до школе бар три пута у току дана.
Ускоро би у селу требала да се отвори и пољопривредна апотека, а у близини школе ће почети да ради и пекара.
Тренутно су у пуном јеку радови на уређењу центра Врањске. На референдуму одржаном у децембру највећу подршку добио је управо тај предлог. Око 1,2 милиона динара средстава прикупљених од пореза мештана Враштани су одлучили да утроше на овај начин.
-Од средстава која се враћају од пореза већ је рађено улично осветљење, неки радови на цркви, посипани су неасфалтирани путеви. Ове године је одлучено да се среди сам центар села. Уређује се простор испред школе, Земљорадничке задруге и испред Дома културе. Испред Задруге ће се један део асфалтирати, а направиће се и аутобуско стајалиште са зеленом површином. Аутобуси ће ту моћи да скрену са пута када стају због путника. Испред Дома се прави паркинг, а испред апотеке ће бити зелена површина, објашњава Јулијана Митровић, председник Савета МЗ Горња Врањска.
Већ се увелико планира како ће бити утрошена средства од овогодишњег пореза. Идеја је много, па неће све моћи да се уради ни следеће године. Размишља се о прављењу малог трга на центру, парка поред амбуланте, па и мини тржног центра и пијаце.
Од инфраструктурних радова морају се одржавати путеви, проширити мрежа уличног осветљења, остали су још неки радови да се заврше на реци Думачи. Главни пут поново је враћен у надлежност Републике. Неколико година за одржавање пута Шабац-Доње Црниљево био је задужен Град и тадашња Дирекција за путеве. Пут је тада редовно одржаван. Међутим, од када је надлежност пренета на Предузеће за путеве Ваљево све су чешће рупе по овом регионалном путу, а “крпљење” се не обавља редовно.
-Ове године неће бити средстава да се среди део центра где је артески бунар. Већ следеће би то могло да се уради. Било би лепо да се тај део огради и направи мали трг са чесмом и клупама. Од следећег буџета могао би да се уреди и Дом културе. Треба га окречити унутра и реконструисати санитарни чвор, објашњава Горан Стојићевић.
Идеје које се тичу ближе будућности јесу да се поруши стари млин поред амбуланте, који је у очајном стању и да се на том простору посади дрвеће и поставе клупе, чиме би се добио мали парк. Такође, уколико би се нашао инвеститор на вертикалном неискоришћеном делу поред Дома могли би да се направе локали и да ту буде мини тржни центар. На том месту би се могла направити и мала пијаца.
-Месна заједница има доста објеката у својини. Земљорадничку задругу смо успели да сачувамо од пропадања. Покушаћемо да је доведемо у такво стање да и просторије на спрату постану атрактивне за изнајмљивање, наводи Стојићевић.
У корак са временом
Планира се да следеће године буде уведен видео надзор на центар, на Дом, на цркву и на гробље. На овај начин би се спречило оштећење и уништење реконструисаног центра. Такође, биће постављен и видео бим на апотеци, где ће бити мапа села, а мештани ће ту имати све сервисне информације.

Гробље није депонија
Мештани Горње Врањске, нажалост, своје гробље користе и као депонију. Бацају све што им не треба, од ситног крша до намештаја, на само неколико метара од места где су сахрањени нечији најближи, иако на гробљу постоји контејнер.
Због овог проблема искључено је улично светло у улици до гробља, јер се веровало да смеће остављају ноћу, а да им у бољем сналажењу помаже осветљење. Како међутим ова мера није помогла улично светло на том делу ће бити поново укључено. Да би се спречиле овакве појаве увешће се видео надзор.
Ред ће бити уведен и тако што ће гробље бити испарцелисано и избетонираће се стазе, па више неће моћи мештани произвољно да око гробова ограђују много више места него што је потребно.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa