Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
Љубав прожета хуманошћу
ДОКТОР РАДОСЛАВ МИЛУТИНОВИЋ 37 ГОДИНА НА СЛУЖБИ У БАДОВИНЦИМА

Љубав прожета хуманошћу

Мајчина болешљивост определила животни позив. Мачванин из Стојковића у општини Коњиц. За велики и несебични допринос, превенцији, унапређењу здравствене културе и лечењу у највећем мачванском селу крај Дрине спремају пријатно изненађење за свог доктора Рада
Живот заиста пише романе. Једна је и јединствена прича о доктору Радосаву Раду Милутиновићу, натурализованом Мачванину из села Стојковића у општини Коњиц, који се после породичног досељавања у Бачки Петровац, школовања и дипломирања на Медицинском факултету у Новом Саду, стажирања у Сомбору, запослио у Дому здравља Богатић, где је убрзо распоређен у тада Медицинску станицу Бадовинци. Доктор Раде, како га мештани из милоште зову и данас је ту, увек на услузи пацијентима. Због свог богатог знања и искуства које несебично дарује, велике бриге о превенцији, повећању здравствене културе на селу и лечењу, постао је омиљен и драг гост у свакој кући највећег мачванског села крај Дрине.
Сећање на учитељицу Јелу
Родитељи доктора Рада, мајка Стоја и отац Ђуро имали су четворо деце. Он је био један од тројице синова, који је свет први пут угледао 14. јануара 1956. године у селу Стојковић, општина Коњиц, тадашња БиХ. Брзо су се породично преселили у Бачки Петровац, где доктор Раде започиње школовање.
- Много сам захвалан учитељици Јели. Она је у мени побудила љубав према књизи и охрабрила ме. Мајка је утицала на професионално опредељење, јер је била болешљива, а ја сам хтео да јој помогнем, каже на почетку разговора за “Глас Подриња”.
Средњу Медицинску школу завршио је у Сомбору 1975. године, а на Медицинском факултету у Новом Саду дипломирао 15. маја 1981. Потом је дошао приправнички стаж у Болници Сомбор, који је трајао десет месеци. У Дом здравља Богатић, запослио се после конкурса у новинама, почетком априла 1982. године. Одмах је распоређен на рад у тадашњу Здравствену станицу Бадовинци.
- Специјализацију из области опште медицине, положио сам 11. јануара 1999. године на Медицинском факултету у Београду. Овај посао ме испуњава. Радујем се што помажем људима. Трудим се да им укажем на значај превенције, унапређења здравља и лечења. Наука стално напредује. Тако је и у овој области рада. Нисам се покајао што радим на селу, а у овој здравственој установи намеравам да завршим своју лекарску каријеру, каже наш саговорник.
За лекарску помоћ јавља му се велики број људи, а он је одмах спреман да напусти свадбу, какво друго славље или не дај Боже сахрану, само да им укаже помоћ. Тако је био у прилици да помогне повређеним у сеоској фудбалској утакмици на терену или каквом другом јавном месту. Због свог знања и љубазности постао је омиљени Мачванин и рад гост у свакој кући у Бадовинцима.
Наш доктор Раде
- Упознао сам врло брзо сваку породицу у селу које није мало. Добро су ме прихватили. Настојим да им помогнем у свакој акцији, поготово здравља, очувања животне околине и спорта. Амбуланту смо 1986. године потпуно реновирали и увели централно грејање. Са мном ради још један лекар, четири медицинске и једна патронажна сестра. Свакодневно нам се за помоћ јавља велики број пацијената различите патологије. Осамдесетих година највећи проблем је био крвни притисак и ендемски нефритис, а тренутно је више кардиоваскуларних, малигних случајева и шећерне болести, наглашава доктор Раде.
За своје мештане тврди да су веома гостољубив народ.
- Имам само речи хвале за доктора Рада. Много нам значи и готово да нема акције у селу у којој није пружио несебичну помоћ. Тако је на сваком месту и за њега не важи радно време. Бадовинчани су одлучили да му овде купе кућу, јер станује у кадровском стану и тако и после пензионисања остане наш доктор Раде.
Ову иницијативу спремни су да подрже у Дому здравља Богатић, матичној кући доктора Рада. Садашњи директор Горан Макунчевић има за њега само речи похвале.
- Бадовинчани имају разлога да се и те како одуже, захвале и на неки начин помогну свом доктору, тврди Макунчевић.
О многобројним захвалницама и похвалама месне заједнице и општине Богатић, сувишно је трошити речи. Истичемо само да је доктор Раде пре неколико година у акцији једног београдског илустрованог листа проглашен за најомиљенијег сеоског лекара.

Љ. Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa