Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
ЛУКА И БАК СУ СЕ ПРОНАШЛИ
САРАДЊА ВЕТЕРИНАРСКЕ АМБУЛАНТЕ „СИРИУС“ И ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „СВЕТИ САВА“

ЛУКА И БАК СУ СЕ ПРОНАШЛИ

Захваљујући сарадњи ветеринарске амбуланте „Сириус“ и Основне школе „Свети Сава“ пронашли су се нови најбољи пријатељи, деветогодишњи Лука Станић и златни ретривер Бак. Лука болује од церебралне парализе, а познато је да златни ретривери имају позитиван утицај на децу са посебним потребама.
Прича је почела пре доста месеци када је пас сам дошао на врата амбуланте. Није имао чип, власници га нису тражили. Као и многе друге изгубљене псеће душе збринут је у азилу код Александра Станојловића. Пас је показао изузетно благу нарав и приврженост деци, па су запослени у „Сириусу“ и стручно особље школе схватили да би Бак био идеалан за неког од њихових ученика.
-Лука се много обрадовао када смо му рекли да ће добити пса. Доказано је да златни ретривери много помажу деци која имају церебралну парализу као Лука. Искрено се надам да ће Луки долазак овог пса у наш дом много значити, рекла је Душица Станић, дечакова мајка.
Када су сазнали за акцију „Сириуса“ још неколико грађана је донело љубимце које ће поклонити деци. Тако су ученици ОШ „Свети Сава“ кућама однели и два зеца и неколико штенаца.
-Животиње имају велико терапијско дејство на децу. Деца имају специфичан однос према животињама. Нашим ученицима оне највише помажу у развоју когнитивних способности. Златни ретривер ће дечаку са церебралном парализом помоћи при ходу. Слепи дечак ће добити зеца, с обзиром да слепа деца углавном реагују на звуке, он ће сада развијати и чуло додира уз љубимца, навела је директорка ОШ „Свети Сава“ Катарина Томић.
Одлука да се дечаку поклони пас није донета на пречац. Као што треба водити рачуна о томе какве је нарави животиња и да ли би можда могла да повреди дете, исто тако треба мислити и о томе коме се љубимац поклања да не би детету досадио и завршио на улици. Овога пута, заједно су о томе одлучили ветеринари који најбоље познају пса и дефектолог који ради са дечаком.
-Идеја се родила спонтано, у разговору са нашом пријатељицом Миром Хани, дефектологом, која доводи пса у амбуланту. Схватили смо да би могла да се оствари обострана добробит између паса и неког детета. Овај пас се, игром случаја, сам појавио у нашој амбуланти. Изгледа, ипак, да то није било случајно. Верујемо да ова прича има срећан крај и да ће се Бак и Лука лепо дружити у будућности, истакла је др Јелена Симић из амбуланте „Сириус“.

М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa