Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
Први у региону
ОДРЖАН САЈАМ РОБОТИКЕ У ШАПЦУ

Први у региону

“Винавер Цхалленге робот 2018”, први Сајам роботике за ученике основних и средњих школа Мачванског округа одржан је протекле седмице у организацији просветне асоцијације Интерактивна настава “Винавер Шабац”. Винаверовци имају за циљ да окупе што квалитетније ученике из Шапца и да се на једном месту развијају, стварају, уче и друже.
- Наши ученици и чланови углавном су средњошколци, међутим од ове године, ту су и основци. Имамо посебан програм и за одрасле. Винавер је место где се искључиво учи по наставном плану и програму Републике Србије, али на један интерактиван и интердисциплинаран начин – истакао је професор Благоје Јосиповић, председник Управног одбора Интерактивне наставе Винавер Шабац.
Сајам роботике је прва оваква манифестација едукативног карактера у нашем граду, округу и држави, а из организације кажу и да је прва манифестација у земљама региона.
- Ово је први пут да су се млади окупили да покажу своју презентацију знања и стваралаштва на начин на који није задат такмичарским моделом. Ми нисмо желели да прогласимо ко је бољи, а ко лошији, нити да правимо тематске тимове. Сви ученици који су посетили Сајам, а било их је неколико стотина, су се изузетно квалитетно дружили и разменили своја искуства – додаје професор Јосиповић.
На Сајму је било изложено преко 25 робота које су ученици сами од идеје до реализације направили. Највише пажње изазвао је експонат који на само два точка стоји у равнотежи и креће се. Интересантно је и да су ученици петог разреда успели да направе фигуру човека који се креће и гура колица. Винаверовци кажу да су нови чланови добродошли и да су за оне који показују интересовање за информатику и роботику њихова врата увек отворена.
Сајму је присуствовала и компанија Јазаки која дубоко вреднује препознавање и развој талената. Са задовољством су прихватили позив за учешће на сајму Роботике и могућност да младим талентованим људима, можда и будућим колегама, приближе примену роботичких и аутоматских машина у производним системима, какав је њихов.
Вељко Матић, запослен на позицији производни инжењер у Техничком сектору је кроз своју презентацију учесницима сајма покушао да објасни и приближи аутоматизовани процес у оквиру једног од њихових производних сегмената, на којем и сам ради.
Сарађују са различитим образовним институцијама, између осталих и са И.Н. Винавер, којима ће ускоро узвратити позив и гостопримство тако што ће заинтересовани полазници Винавер школе имати прилику да буду гости фабрике Јазаки и да између осталог виде како у пракси изгледа оно што су имали прилику да чују на Сајму.
У фабрици је тренутно запослено преко 1.100 људи и тај број расте из дана у дан. Стратегија фабрике Јазаки је учвршћивање на лидерској позицији пожељног послодавца и даљи напредак компаније кроз препознавање и развој садашњих и будућих талената.

К.Ј.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa