Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
Промоција књиге “Суштина милосрђа”

Есенција позоришног искуства

Књига „Суштина милосрђа”, аутора Питера Брука протекле недеље представљено је шабачкој публици. Дело анализира значај једног од највећих драмских писаца у историји, покушава да докучи суштину његове безвремености, а све то кроз редитељски визир аутора. За Питера Брука, данас деведесетогодишњег британског режисера, Шекспир је био и остао вечита инспирација. На промоцији су говорили Небојша Брадић, позоришни редитељ и уредник едиције „Арс Сцена“ и Зоран Хамовић, главни уредник издавачке куће „Клио“.
Збирка есеја у којима Брук размишља о Шекспиру поставља питања као што су: Ко је био човек који је написао Шекспирова дела? Зашто Шекспир никад не застарева? Како да глумци приступе Шекспировом стиху? Да је Вилијем Шекспир вечита инспирација потврдио је и редитељ Небојша Брадић у свом предговору за књигу.
- Ова књига има нечег од Библије, у том сазревању и прочишћавању о ком је Брук писао. Он је дошао до тих есенцијалних формулација које делују као да су неки део позоришног Светог писма. У овој књизи заиста говори о суштини свих оних искустава које је имао радећи Шекспирова дела. Његово искуство од преко 60 година током којег се бавио животом и делима познатог писца и које он нама преноси исијава из ове мале, али драгоцене књиге - истакао је Небојша Брадић, редитељ.
Кроз “Суштину милосрђа” Питер Брук, враћајући се драмама које је некада бриљантно режирао, даје прецизне одговоре. Кратка, али свеобухватна књига пружа читаоцу унутрашњи поглед који осветљава однос великог светског редитеља према највећем светском писцу.
- Питер Брук је један од оних редитеља који је умео да повеже мисао глумца са мишљу писца. У овом случају веома успешно, ако се присетимо Тита Андроника. То је једна од најбољих поставки икада на сцени. Оно што је успео да домаши јесте да покаже због чега је Шекспир заправо вечна тема и вечна инспирација. Зашто је он тако млад, зашто увек долази с пролећа - навео је Зоран Хамовић, главни уредник издавачке куће „Клио“.

М.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa