Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
НАРОДНИ МУЗЕЈ ШАБАЦ

Бесмртни Карађорђе

У славу Карађорђа и Дана града Шапца протекле седмице отворена је у Шабачком народном музеју јединствена изложба под називом “КојеКуде Карађорђе”. Изложба је производ сарадње Војног музеја из Београда и Музеја Града Новог Сада. Поставку чине слике Уроша Предића, Милића од Мачве, Константина Гуљевича, скулптуре Вожда Карађорђа, његових савременика са којима је војевао и прелепе комаде оружја приказана као савршени уметнички рад, а не као убојита средства. У склопу изложбе приказан је и филм “Живот и дела бесмртног Карађорђа”.
Догађају су присуствовали директор Шабачког музеја Марко Бингулац, један од аутора Мирко Пековић, Начелник музеја Градимир Матић, а Јелена Топаловић Петровић, помоћница градоначелника Шапца пожелевши добродошлицу присутнима прогласила ју је отвореном.
-Апсолутно је јасно зашто је ова изложба део обележавања Дана нашег града. Улога Карађорђа свакако је једна од најзначајнијих у успостављању темеља српске савремене државности. Посебно ми је задовољство што је ова поставка која садржи велики број предмета из Првог српског устанка део нашег ширег програма обележавања Дана града Шапца – истакла је Јелена Топаловић Петровић.
Изложба је приређена прошле године када се навршавало 200 година од трагичне смрти Великог Вожда Карађорђа.
- Драго ми што настављамо успешну сарадњу. Карађорђа смо хтели да сагледамо у свим аспектима у којима га ми данас памтимо и како га се сећамо. Хтели смо да га прикажемо као инспирацију и дан-данас разним уметницима. Он је не само у нашој традицији, већ је постао и митолошка личност. Приказивање неког ко је и данас у нашој животној традицији је оно на шта смо се највише усредсредили – истакла је Гордана Вулевић, виши кустос Музеја града Новог Сада.

К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa