Инфо

3. мај 2018.3. мај 2018.
Верујте у своје снове
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДЕВОЈЧИЦА У СЕТ-У

Верујте у своје снове

На иницијативу Удружења пословних жена Србије у шабачком предузећу за инжењеринг, консалтинг, пројектовање и изградњу “СЕТ”, протеклог четвртка организован сусрет са девојчицама, ученицама осмог разреда ОШ “Мајур” из Мајура
Дан девојчица установљен на нивоу Уједињених нација у Европи је први пут обележен 2001. године. Од тада до данас, сваког последњег четвртка у априлу организује се низ акција са јединственим циљем да се девојчице оснаже приликом одабира будућих професија да не подлегну стереотипима, већ се руководе личним интересима и талентима.
Удружење пословних жена Србије први пут је Дан девојчица обележило 2011. године, и како на њиховој званичној интеренет презентацији стоји, у протеклих седам година кроз овај пројекат је прошло око 6.500 девојчица.
На иницијативу наведеног удружења у шабачком предузећу за инжењеринг, консалтинг, пројектовање и изградњу “СЕТ”, протеклог четвртка организован је сусрет са девојчицама, ученицама осмог разреда ОШ “Мајур” из Мајура.
-Изузетна ми је част што сам била у прилици да поздравим ове девојчице у име фирме “СЕТ” и да их охрабрим да се одлуче за занимања која нису типична за жене, али су од изузетног значаја. Жене данас уживају у обављању различитих послова који подразумевају пројектовање великих индустријских и стамбених комплекса. Овде смо да девојчицама које имају сличне снове као наше инжењерке дамо подстрек да истрају у њима јер је јако битно да се баве послом који заиста воле - изјавила је координаторка за професионалну оријентацију фирме “СЕТ” Биљана Брајић.
Идеју да мотивишу девојчице да изаберу своје професије у складу са афинитетима, инжењерке фирме “СЕТ”, спровеле су у дело оригиналним презентацијама сопствених занимања. Чланице “СЕТ” тима Јелена Квачановић, Александра Марјановић, Весна Мијаиловић Филиповић, Ивана Петров, Радмила Пантовић и Ана Веселиновић, потецијалним будућим колегиницама говориле су о својим мотивима за одабир данашње професије, али и путу којим је требало проћи да би се дошло до циља. Неки од закључака презентације би се могли свести на две ставке: да, жене су и те како успешне у обављању типично мушких занимања, и да се и најневероватнији снови остварују уколико вредно радите на томе.
-Одабир посла који није типичан за жене вам пружа пре свега материјалну сигурност, а уколико можете да идете на градилиште, добијате прилику да наређујете мушкарцима и тако издоминирате над њима - истакла је шаљиво грађевинска инжењерка Ана Веселиновић и додала да у фирми која броји 150 запослених, од тога је трећина лиценцираних инжењера, сви морају да буду усаглашени и у сталном контакту не би ли пројекат извели са успехом до краја.
-Много ми се свиђа презентација. Изузетно сам задовољна, и пријатно изненађена. Планирам да упишем архитектуру у Техничкој школи у Шапцу, јер много волим дизајн ентеријера - изјавила је овом приликом Бојана Максимовић, ученица ОШ “Мајур” из Мајура, док сличне жеље има и њена другарица из разреда Вероника Гајшек.
-Волим све врсте уметности, а посебно ми се свиђа архитектура. Од малена цртам, волим плес, музику. Уметност је оно што ме занима - тврди Вероника.
Након обиласка самог предузећа, гошће из Мајура су имале прилику да у пратњи својих менторки обиђу и градилиште ЦЕНТАР 5 у Масариковој улици.

Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa