Инфо

3. мај 2018.3. мај 2018.
Запошљавање  и веће плате подједнако важни
ШАБАЧКА ПРИВРЕДА НА РАСКРШЋУ

Запошљавање и веће плате подједнако важни

Нови председник градског Већа самосталних синдиката Драган Митрић Митрија поручује да осим упослености младих људи треба повести више рачуна о висини њихових плата. Његово мишљење дели Младен Лазић, председник основне организације самосталних синдиката основне школе “Стојан Новаковић” у Шапцу која броји 80 чланова
Интереси синдиката, радника, послодаваца и државе су толико супротстављени да се без обзира на перманентне измене законског система до сагласности тешко долази. То не треба ни да зачуђује имајући у виду ону скоро заборављену максиму да су интереси уопште, “свемоћни чаробњак који у очима сваког појединца мења изглед сваког предмета”.
Позитивно је што број незапослених у Шапцу према статистици има опадајући тренд. Недавно је јавности пласиран податак о томе како је незапосленост у овом граду испод 9.000. Није добро што се све већи број запослених, готово после првог месеца рада жали на низак лични доходак. Многи се тада, али и из других разлога обрате за помоћ самосталном синдикату. Све се догађа у времену транзиције и чини се сувишним говорити о својеврсној маргинализованој улози ове назови заштитне организације радника. Истина, синдикате повремено “укључују у игру”, као да траже алиби за неке потезе у привреди која бележи опоравак.
- Брже запошљавање и уједно повећање економског стандарда (општи услови рада и веће плате) ствари су од подједнаке важности. Већа стопа запослености подразумева и веће буџетске приходе, а веће плате дају могућност већег трошења, што нам је скупа потребно и значи напредак, каже Драган Митрић Митрија, новоизабрани председник градског Већа самосталних синдиката Шапца, наглашавајући потребу побољшања положаја и статуса запослених, што овај синдикат и настоји да ради (бори се да на сваки начин помогне запосленим).
- Синдикалним активностима се мора посветити већа пажња, како би путем преговарања и потписивања посебних колективних уговора стигли до већег просека плата, додаје он издвајајући као посебни значај долазак у Шабац и почетак рада светски признате јапанске компаније “Јазаки” , која тренутно запошљава 1.100 радника, а у плану је још 600.
- У “Јазакију” смо већ формирали организацију самосталних синдиката. Приватници не треба да зазиру од тога. Тренутно имамо 60 организација. Циљ је омасовљење чланства и формирање нових организационих јединица синдиката, јер само тако се могу постићи већи бенефити за запослене, додаје Митрић.
Запослени не желе да јавно говоре о већ присутном и све већем проблему измирења основних обавеза и животних потреба, које континуирано пристижу, јер мала лична примања то не могу да прате. Понашају се по принципу “боље врабац у руци него голуб на грани”. Нерадо јавно говоре и о некаквим прећутним споразумима са послодавцима око њиховог ангажовања.
Присутно је и мишљење неких економиста да није нереално говорити и о увозу радне снаге. Логика капитала је јасна. Он се сели тамо где власник првенствено може да оствари већи и сигурнији профит.
- Проблем је док се не запосле. После обавезно траже већу плату, боље услове рада. То је чињеница и неписано правило, констатује Младен Лазић, председник Основне организације самосталних синдиката Основне школе “Ната Јеличић” у Шапцу која броји 80 чланова, а Младен је и члан Просветног одбора овог синдиката.

Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa