Инфо

3. мај 2018.3. мај 2018.
СЕЋАЊА

Шапчани на Сремском фронту

После неколико великих стратишта која су се дешавала у Другом светском рату – Крагујевац, Краљево, Крвави марш у Шапцу и друга - Сремски фронт је једно од најтежих јер су се водиле последње борбе за истеривање фашиста из Југославије и са Балкана. Ово стратиште, Сремски фронт, најтеже је поднела Србија са својим борцима, међу којима је било највише омладине.
Тај догађај из Другог светског рата од пре 73 године и данас се добро памти јер је дубоко урезан у свести нашег народа да се сваке године, 12. априла, окупља неколико хиљада људи у Адашевцима код Шида, где се налази меморијални спомен-комплекс, посвећен свим жртвама палим за слободу приликом пробоја Сремског фронта 12. априла 1945. године.
Овој садашњој светковини у организацији Владе Србије и републичког СУБНОР и општине Шид присуствовали су многи грађани из Словеније, БиХ, Црне Горе и највише из Србије, затим више представника дипломатског кора из земаља које су учествовале у пробоју Сремског фронта, представника наше војске Србије, представника више борачких и других организација. Сви они на спомен-костурници положили су венце и свеже цвеће и одали дужну пошту палим борцима.
Из Шапца била је делегација од двадесетак чланова у организацији општинског одбора СУБНОР, као и делегација СУБНОР Богатић.
Присутним грађанима на овој свечаности обратили су се председник општине Шид, представник Министарства за рад, запошљавање и социјална питања, а у име Владе Србије говорио је Негован Станковић. Он је подсетио да је пробој Сремског фронта трајао 175 дана, да је погинуло око 14.000 југословенских војника, 1.100 бораца Црвене армије и више припадника армија Бугарске и Италије – што је све то на крају значило крај Другог светског рата.
Сви говорници одали су признање и изразили велику захвалност палим борцима за слободу коју ми и данас уживамо.
Током целе свечаности била је веома пријатна атмосфера праћена музиком из ратних времена, која је подсећала борце на Други светски рат.
Прослава је завршена пригодним програмом уметника из Београда и Шида.

С. Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa