Инфо

3. мај 2018.3. мај 2018.
ТРИБИНА О ПРОФЕСИОНАЛНОЈ ОРИЈЕНТАЦИЈИ

Недостају професори, лекари, занатлије

Трибина о професионалној оријентацији одржана је у понедељак у основној школи у Коцељеви. Будућим средњошколцима представљена су бројна занимања, од аутомеханичара и посластичара, преко учитеља, професора и библиотекара до лекара.
На евиденцији Националне службе запошљавања испостава у Коцељеви тренутно се налази 1,6 хиљада лица од чега су половина жене. Међутим, према речима надлежних, број оних који заиста траже посао је далеко мањи. Незванично се процењује да око хиљаду њих није заинтересовано за проналажење радног места већ самим тим што се налазе на евиденцији остварују одређена права из социјалне и других области. Велики број лица је у старијем животном добу.
Дефицитарна занимања су професори одређених предмета, углавном математике и страних језика, машински инжењери. Тренутно нема ни правника ни доктора, али ни занатлија попут оних из области електроструке. Са друге стране у последњих неколико година из школа је изашао велики број васпитача, те је понуда овог профила у односу на потребе тржишта далеко већа.
Пре него што донесу коначну одлуку о наставку свог образовања осмаци ће полагати малу матуру. Они су недавно имали прилику да присуствују полагању пробне матуре. У коцељевачкој основној школи тестове је решавало 129 малих матураната, десетак мање у односу на претходну генерацију. Највећи број бодова ученици су имали из српског језика, 11,02. Просечно, сваки ученик је на комбинованом освојио готово десет бодова, док је математика и овога пута за осмаке била баук јер је просечан број бодова био 5,75. У школи кажу да је у поређењу са претходном генерацијом ова постигла нешто боље резултате из српског језика, док је математика била за нијансу слабија. Број бодова из комбинованог је на нивоу прошлогодишњих резултата.
Руководство школе изразило је незадовољство због постигнутих резултата будућих средњошколаца на пробној матури и истакло да ђаци не користе у довољној мери капацитете школе у оквиру припремне наставе. Већина малих матураната већ поуздано зна шта жели да упише након основне школе. Велики је проценат оних који ће своје образовање наставити у Коцељеви. Међу њима је и Андрија Пантелић који ће, верује, од септембра бити ученик првог разреда одељења Економски техничар. За њега пробни тестови нису били много тешки, али указују на то да је неопходно да ђаци искористе преостало време и да се озбиљније припреме за оно што их очекује.
–Ови пробни тестови нам значе да видимо колико смо спремни, шта нас очекује. Мислим да су питања и задаци били лакши од оних који нас тек очекују на правом полагању. Мени је комбиновани тест најзахтевнији јер је скуп више предмета- каже Андрија.
И за његовог друга Срђана Исића комбиновани тест је био најтежи, мада не и немогућ за решавање.
–Фали ми још мало дораде, мало боље припреме и ко уме да загреје столицу нема чега да се плаши. Не могу да нас очекују толико тешки задаци нити оно што нисмо радили у протеклих осам година. Немам велику трему. Донекле сам задовољан резултатима на пробном тесту, али сам правио грешке на једноставним стварима док сам захтевније решавао успешно - истиче овај матурант и додаје да је најпре размишљао да остане у Коцељеви, затим да упише електротехничку школу, али ће на крају његов избор бити Гимназија.
За разлику од Срђана који је себе пронашао у математици за Ђорђа Ашковића тест из овог предмета био је најтежи јер, како каже, није се довољно спремао, а и нема добре оцене. Овај дечак је одлучио да настави породичну традицију и постане пекар. Истиче да већ зна што шта да направи јер увелико помаже оцу у пекари.

В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa