Инфо

3. мај 2018.3. мај 2018.
Од мотивације за вежбање  до подршке  у свакодневици
ПРАВИ СТРУЧЊАК ДОБРЕ ВИБРАЦИЈЕ СА ТРЕНИНГА ОЖИВИ И ВАН САЛЕ

Од мотивације за вежбање до подршке у свакодневици

“Поред сале у којој се јуначки знојимо, заједничка интересовања и дружење настављамо и ван ње”
О начину вежбања, мотивацији, правилној исхрани, предностима једне у односу на другу врсту тренинга “Глас Подриња” је у више наврата писао, а с обзиром на константну актуелност наведених тема, верујемо да ћемо се некима у периоду пред нама поново бавити. Међутим, оно што смо до сада изоставили је описивање танке нити која временом почне да веже тренера са његовим клијентима и условљава проток позитивне енергије из сале у свакодневни живот вежбача. Нити која омогућава да нам мотивација са тренинга, постане чврста подршка у обављању свих животних активности, споне која однос теренер-клијент претвара у искрено пријатељство.
Инспирацију за покретање ове приче нашли смо на новосадском Фасхион њеек-у у Новом Саду, на којем су се персонални тренер, нутрициониста и инструктор групних програма Х2О Тренинг центра Ана Поповић и козметичарка Х2О Мед спа центра Нађа Томић, нашле у улози подршке дизајнерки накита и торби “Валут јењелрз” Јовани Јовановић.
-Тренинзи које води Ана су постали део моје свакодневице. Резултат није само то да изгледам боље, већ се боље и осећам. Трудим се да не прескачем тренинге јер су јако занимљиви, односно никада немамо два иста програма, јер Ана стално смишља нове начине да нас рекреира. Такође, као група смо јако складни. Почеле смо и приватно да се дружимо и трудимо се да једна другој будемо подршка и ослонац. Верујем да је управо то и Анин циљ: да поред сале у којој се јуначки знојимо, наша интересовања и дружење наставимо и ван ње. Лично мени су Ана и девојке више пута биле подршка, а то се десило и сада на Фасхион њеек-у где сам излагала накит и торбе. Феноменално смо се дружиле уз моду, ревије и све оно што приватно жене воле да раде - каже Јована Јовановић, која је већ годину и по дана редован члан Анине фитнес групе, и за тај временски период је како наводи научила шта то и колико значи бавити се спортом.
Са њеним виђењем битности спорта као саставог дела живота, али и улоге тренера као мотивације у свакодневним активностима слаже се и Владимир Топаловић. Он је на индивидуалним тренинзима код Ане две године. У том периоду је смршао 17 килограма, данас се осећа много боље него раније, а захваљујући професионалности, дисциплини и посвећености свог тренера здрав начин функционисања му је постао уобичајена ствар.
-Раније сам тренирао у теретани. Био је то други систем и начин тренинга, а резултати нису били баш сјајни. Онда сам дошао код Ане, и за нешто мање од две године смршао сам 17 килограма. Променио сам начин исхране, ритам вежбања. На почетку је то било по 6 тренинга седмично, и на том почетном режиму сам изгубио десет килограма, сада је то четири пута недељно, и мислим да је то прави ритам за одржавање постигнутог. Она је јако дисциплинована и то преноси на своје вежбаче, у сваком моменту је, а посебно у оним где долази до поклекнућа одличан мотиватор. Перфекциониста је која уме да те врати на праву стазу када ти понестане воље за вежбањем, и управо захваљујући њој спорт је постао саставни део мог живота. Због Ане данас себе доживљавам као аматерског спортисту, а живот, упркос бројним обавезама које имам као власник две фирме, у току дана не бих могао да замислим без тренинга - истиче Топаловић.
Са друге стране, Поповићева, из улоге тренера, тврди да су управо блискост са клијентима и преданост послу, две особине које треба да чине једног професионалца. Без прве до вежбача, као јединке са личним системом жеља и мотива никада нећете допрети, а без друге губите шансу да личним примером односа према оном шта радите инспиришете особу која треба да вам поклони поверење. Без оба нема резултата, односно сваки програм ће се свести на “вежбање у празно”.
-Добар тренер мора да буде и добар психолог, добар педагог. Требало би да зна да процени особу која му се обраћа као клијент, и из разговора са њом дође до зацртаних циљева, али и проблема које ту особу спречавају да оствари исте. Са друге стране, логично је да временом, када довољно упознате неког кроз крајње личну комуникацију, дође и до развоја пријатељстава. Овакве ситуације су уобичајене, и због тога не чуди податак да добри тренери често својим вежбачима бивају одлична подршка и искрени пријатељи и приликом неких редовних активности - каже дипломирана професорка физичког васпитања Ана Поповић.

Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa