Инфо

10. мај 2018.10. мај 2018.
Обновљива енергија је будућност
Настављен пројекат Coolheating

Обновљива енергија је будућност

Трећи технички дан у оквиру пројекта Цоолхеатинг одржан је ове недеље у шабачком Центру за стручно усавршавање. Учеснике пројекта, у име града, поздравио је Немања Пајић председник Скупштине града Шапца.
- Изузетно је важно учешће града у овом пројекту, јер смо остварили значајна партнерства и контакте, упознали се са праксом у развијеним земљама и настојимо да та искуства пренесемо код нас. Мере у области енергетске ефикасности које спроводи град Шабац препознате су и у овом пројекту као пример добре праксе, а наш циљ је даља рационализација трошкова и коришћење обновљивих извора енргије – рекао је Пајић.
Професор Електротехничког факултета Никола Рајаковић подсетио је на главне циљеве пројекта Цоолхеатинг који се реализује у оквиру програма Хоризонт 2020, а финансира средствима Европске уније. Професор Рајаковић истакао је да пракса показује да се “драстично смањује удео фосилних горива, а увећава употреба обновљивих извора енергије, те ће већ за тридесетак година слика коришћења горива бити револуционарно промењена”.
Два шабачка концепта у оквиру овог пројекта – подстаницу на биомасу у насељу Летњиковац и нову топлану, представио је Слободан Јеротић, директор ЈКП “Топлана”.
У пројекту Цоолхеатинг учествују Словенија, Хрватска, Македонија, Босна и Херцеговина и Србија, а позитивна искуства представиле су Данска, Немачка и Аустрија. Град Шабац је, у сарадњи са Електротехничким факултетом Универзитета у Београду, један од партнера на пројекту.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa