Инфо

10. мај 2018.10. мај 2018.
Занимљив град
Посета директора Италијанског
института за културу
Давида Скалманија

Занимљив град

У Градској кући у уторак уприличен је пријем за директора Италијанског института за културу у Београду Давида Скалманија. Том приликом градоначелник Небојша Зеленовић и гост Давид Скалмани разговарали су о будућој сарадњи у области културе и уметности.
Према речима директора Италијанског института за културу Давида Скалманија Шабац је веома привлачан град како за привредну сарадњу тако и за сарадњу у области културе и образовања. Италијански институт за културу налази се у Београду и планира да своју активност рада прошири на територију читаве Србије. Ово је само један од разлога посете Шапцу, граду који се издваја по томе што велику пажњу посвећује култури.
- Моја очекивања од овог сусрета су да започнемо и да наставимо сарадњу на пољу културе између Италијанског института за културу и града Шапца. Шабац ми делује као занимљив и жив град. Знамо да је веома богато италијанско присуство овде и ми бисмо желели да будемо део ове заједнице. Тако да желимо да сарађујемо у размени италијанске и српске културе, да организјемо различите догађаје у граду и пре свега да заједнички учествујемо у програмима на краће и дуже стазе - истакао је директор Италијанског института за културу у Београду Давид Скалмани.
Градоначелник Небојша Зеленовић истакао је значај посете, јер Шабац има веома добру сарадњу са италијанским компанијама које послују на територији града и увек је отворен за нова пријатељства и партнерства. Сарадња у области културе само је један аспект добрих италијанско-српских односа који заслужују пажњу.
- Драго ми је што имамо госте из Италије, као што смо недавно имали пријатеље из Француске. Ми ширимо пријатељство, трудимо се да направимо добре односе из којих ће се створити обострана корист. Шабац је град који је потпуно отворен и жели да сарађује, склапа нова и продубљује постојећа пријатељства, а све то у обостраном интересу. Желимо да живимо боље као локалана зједница и мислим да ако постоји нека заједница којој треба посветити пажњу у Србији што се тиче развоја бизниса и отворености према другима и заједница која следи пут ка Европској унији, то је Шабац. Ми овде имамо четири италијанске компаније које сада раде и траже нове људе да буду део њихове пословне политике. Разговарамо са још две нове компаније које треба у Шапцу да започну своје инвестиције. Све ово је сасвим довољно полазиште да унапредимо сарадњу и кроз културу још више приближимо оно што је добра емоција код наших људи према италијанској култури и према италијанским фирмама и њиховом начину пословања. Пракса је показала да наши суграђани имају вољу и жељу да раде у италијанским компанијама. Они имају јако добру политику пословања и приступ према људима који су запослени у њиховим компанијама. То је оно што град Шабац подржава и италијанска страна зна колико Град цени такав приступ, као и италијански амбасадор чији долазак у наш град очекујем – нагласио је градоначелник Небојша Зеленовић.
Након пријема у Градској кући италијански гости обишли су Музеј шабачких Јевреја, Шабачко позориште, Народни музеј, Библиотеку шабачку и Удружење „Данте Алигијери“.

М.Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa