Инфо

10. мај 2018.10. мај 2018.
ПРЕДСТАВЉЕНЕ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПРИПЛОДНЕ СТОКЕ
ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДА И ОДЕЉЕЊА ЗА
ПОЉОПРИВРЕДУ У ЗАБЛАЋУ

ПРЕДСТАВЉЕНЕ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПРИПЛОДНЕ СТОКЕ

Одељење за пољопривреду Града Шапца и ове године даје субвенције за набавку приплодних уматичених грла стоке. Кокурс је отворен од данас (четвртка) и траје до октобра, а фонд је, због великог интересовања, дупло већи у односу на претходну годину.
- Субвенције за набавку квалитетних приплодних уматичених свиња, коза и оваца Одељење за пољопривреду почело је да даје прошле године. Град са 40 одсто субвенционише набавку стоке, а максималан износ по једном кориснику је 80.000 динара. Наишли смо на јако велико интересовање и прошле године за ову намену расподељено је више од два милона динара на 45 домаћинстава. Увек се трудимо да, у разговору са пољопривредницима, одаберемо најбоље мере које ће подстаћи развој пољопривреде, у овом случају сточарства. Увек ћемо изаћи у сусрет пољопривредницима да могу са што квалитетнијом робом, која ће их што мање коштати да изађу на тржиште, навео је начелник Одељења за пољопривреду Душан Лазић.
Лазић је у уторак, заједно са замеником градоначелника Душаном Костадиновићем и чланом Градског већа Славишом Костадиновићем посетио домаћинство Милана Гавриловића из Заблаћа. Овде су најавили нови конкурс за субвенције и говорили о ефектима који су постигнути до сада.
-Наведена мера дала је доста добре резултате и велико је интересовање наших пољопривредних произвођача. Због тога је ове године за ту намену предвиђено четири милиона динара. Циљ мере је повећање сточног фонда, као и добијање квалитетнијих производа, а све то са што нижом ценом коштања за пољопривредника. Ово је још једна у низу мера које су у складу са аграрном политиком града да пољопривредници зараде више од посла којим се баве, истакао је Душан Костадиновић.
Породица Гавриловић већ дуго користи различите субвенције како би олакшали своју пољопривредну производњу. Обрађују 12 хектара своје земље и још четири која узимају под закуп. Имају 11 крава, две јунице и неколико бикова, као и осам, девет крмача и нераста. Предају између 120 и 150 товних свиња годишње.
-Субвенције нам много значе и користимо их. Захваљујући подстицајима ископао сам дубински бунар 2012. године, купио сам цистерну за осоку и добио 40 одсто повраћај средстава. Прошле године сам искористио и ову меру и купио три приплодне назимице великог јокшира са фарме у Жаркову. На овај начин добијамо много бољи приплодни материјал и свиње нас много мање коштају док достигну тов, јер боље напредују, објашњава Милан Гавриловић, који додаје да се од пољопривреде може живети мада су и одрицања велика. Каже да им је најбитније да ником ништа не дугују.

М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa