Инфо

10. мај 2018.10. мај 2018.
ХРТКОВЦИ И ОКОЛИНА ПОД ЗАБРАНОМ; ЗБОГ НАЈАВЉЕНОГ МИТИНГА СРС

БЛОКАДА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНЦА

Србија је преживела Хртковце. Тако би могао да гласи крај неуспешне радикалске саге за коју нико жив није могао да зна шта јој је циљ
Углавном, због најављеног митинга Српске радикалне странке и њеног председника Војислава Шешеља, који је због говора који је у Хрковцима одржао пре 26 година правоснажно осуђен пред Међународним судом за ратне злочине почињене на територији бивше Југославије на десет година затвора, ово место, али и многа околна, била су у блокади дуже од 24 сата. Од раних јутарњих сати у суботу 5. маја у Хртковце су могли да уђу само мештани са личним картама на име овог места. Занимљиво је да је током суботе из Шапца био забрањен пролаз преко моста и тако да су сви они који су се упутили за Београд или Нови Сад били преусмеравани на алтернативне правце – Обреновац и Сремску Митровицу.
Људима у Шапцу је стварно било више него чудно да нису могли да изађу из свог града преко моста на Сави. Првобитна информација је била да ће блокада моста трајати до недеље у поноћ, али је милошћу државних власти та блокада прекинута током раног послеподнева у недељу. На тај начин су многобројни Шапчани успели да стигну на славу код пријатеља и рођака у Кленак, Платичево и даље.
А, шта се то тако епохално десило у недељу, на Ђурђевдан лета 2018. године? Асполутно ништа. Радикали, њих чак стотинак, на челу са својим лидером, стигли су до Јарка. Даље нису могли. Кажу да је 1.500 полицајаца било распоређено дуж блокада. Више од радикала, кажу сведоци, било је и новинара у Јарку.
Шешељ је дошао у Јарак, и сео у фотељу како би се мало одморио од напорног пута из Београда у хладу. Рекао је шта је имао, и кренуо назад. Хртковце није видео, а и Хртковчани су задовољни што га нису видели. Њима је ових дана било најтеже. Они су били у центру пажње домаће и светске пажње минулих дана, а да ту пажњу нису ни тражили ни желели.
Држава је одлучила да забрани сва окупљања у Хртковцима после најаве дела опозиције да ће 6. маја бити забрањени сви скупови у Хртковцима. Забрана је уследила тек када је Демократска странка и Лига социјалдемократа Војводине саопштила да ће да организује контрамитинг у Хртковцима. За разлику од Шешеља, који је стигао до Јарка, представницима опозиције није дозвољено ни у Јарак да дођу.
Становници Хртковаца ни на који начин нису показали интересовање за митинг осуђеног ратног злочинца у свом месту. Кажу да живе своје животе и не желе да се сећају онога што се догодило пре 26 година. Наставили су са животима и после 6. маја, а једино што им је било чудно је чињеница да у суботу и недељу није било уобичајне гужве и аутомобила који су пролазили кроз њихово место.
Наравно да се прави мали рат водио и на друштвеним мрежама, али један Твит је рекао готово све – Боље да су блокирали једног ратног злочинца, него цело место.
ИНЦИДЕНТ И ПРЕТЊА
На срећу, забележен је само један инцидент у којем је дебљи крај извукао представник Либерално-демократске партије Ђорђе Жујовић кога су напале Шешељеве присталице због тога што је носио транспарент на којем је писало да је Шешељ ратни злочинац. Нападач на Жујовића је касније ухапошен и спроведен код судије за прекшаје, али не и Шешељев син. Никола Шешељ је на свом Фејсбук профилу поставио слику Жујовића уз поруку: „Ја ћу ти главу скратити, па макар ми то било последње у животу“. Касније је ту поруку обрисао.
Коме је све ово замешетељство било потребно, нико не зна.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa