Инфо

10. мај 2018.10. мај 2018.
Заштита кукуруза

ВРЕМЕ И ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ КЉУЧНИ У БОРБИ

Кукуруз је култура која је врло осетљива на присуство корова, нарочито у почетним фазама. Тако да је сузбијање у првој фази и најбитније. Један од основних услова за правилну примену хербицида и постизање очекиваних резултата је познавање и праћење коровске флоре парцеле. Према заступљеним врстама корова треба ускладити избор и примену одговарајућих комбинација хербицида за њихово сузбијање.
-Коровске биљке које се појављују у усеву кукуруза у мањој или већој мери су сличне и у усевима осталих окопавина. Најзаступљенији су једногодишњи усколисни и широколисни корови. Вишегодишњи усколисни и широколисни корови су мање заступљени, али они својом агресивношћу и штетношћу могу представљати и највећу конкуренцију гајеном усеву. Спорији раст и слаба покровност у првим фазама развоја, као и широк склоп усева, погодују брзом развоју коровске заједнице, који смањују принос усева и поскупљују производњу, каже пољопривредни стручњак Слободан Гошић и додаје да је само правилном и правовременом применом агротехничких и хемијских мера могуће обезбедити сигурну производњу уз постизање задовољавајућих приноса.
Борба против корова састоји се из читавог низа мера. Критични период у погледу корова је до три недеље после ницања. Оне обухватају пре свега превентивне мере као што су: сетва чистог семена, исправан поступак са биљним отпацима, спречавање ширења коровских биљака стајским ђубривом и компостом, одржавање чистоће непољопривредних површина, уништавање коровских биљака на непроизводним површинама. Сузбијање корова може се обавити након сетве, а пре ницања, применом хербицида као и након ницања кукуруза као корективна мера. Време примене хербицида треба колико је то могуће ускладити са временом ницања већине корова и са временским приликама.
-Претходило је врло нестабилно време када је у питању температура и влажност, које је условило брже или спорије ницање корова и кукуруза што утиче на ефикасност примењених хербицида. За хербицид који се користи после сетве, а пре ницања потребна је добра обрада земљишта и довољна количина падавина. Ово је јефтинија група хербицида у односу на корективне хербициде, појашњава Гошић.
Понуда хербицида је велика, а сваки од њих сузбија одређен број корова. Произвођачи хербицида нуде неколико новина за ефикасније сузбијање корова у кукурузу. Важна је добра предсетвена припрема земљишта, код примене хербицида после сетве, а пре ницања кукуруза. Важан чинилац је да киша падне у првих пет до седам дана после третирања. Препорука стручњака је “Мерлин флеџџ“, “Дуал голд” и “Резон“, “Аденго“ или “Гардоприм плус”.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa