Инфо

17. мај 2018.17. мај 2018.
ДЕМОНСТРАЦИЈА ОПРЕМЕ ДОБИЈЕНЕ У ПРОЈЕКТУ “ЈЕНТРАП”

ВАТРОГАСЦИ ЧАМЦЕМ СПАСАВАЛИ

Вежба је била демонстрација наученог, као и опреме добијене кроз овај пројекат, чиме је пројекат уједно и завршен. “Овај пројекат који смо урадили заједно са нашим пријатељима из Бродско-посавске жупаније показује да можемо да сарађујемо и усвајамо туђа искуства, као и да можемо оно што су били наши недостаци да претворимо у наше предности”, рекао је градоначелник Небојша Зеленовић. “Ово је прилика да се види како једна несрећа може да повеже људе”, истакао је жупан Бродско–посавске жупаније др Данијел Марушић. “Ми смо сада опремљенији него што смо били 2014. године”, навео је председник скупштине града и члан пројектног тима Немања Пајић
Услед наглог повећања водостаја реке Саве у викенд насељу на десној обали у једној кућици остало је петоро људи који нису на време напустили угоржено подручје. Шеф Градског штаба за ванредне ситуације, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић издао је наређење свим релевантним службама да делују.
Ватрогасци-спасиоци почели су евакуацију угрожених. Служба Хитне помоћи Дома здравља приправна је чекала да их преузме на обали и збрине повређене, док је задужење Завода за јавно здравље било да контролише квалитет воде.
Драма која се одиграла у четвртак на Старом граду није била стварна. Радило се о вежби у оквиру пројекта “ЈЕНТРАП”. Вежба је била демонстрација наученог, као и опреме добијене кроз овај пројекат, чиме је пројекат уједно и завршен.
Поред хрватских партнера из Бродско-посавске жупаније, вежби су присуствовали и гости са Косова и из Албаније. Вежба је била отворена и за грађане, па је велики број деце са пажњом посматрао дешавања на Сави, док је начелник Сектора за ванредне ситуације мр Фадиљ Незири са разгласа објашњавао сваки корак ове акције.
-Нама нико не може да помогне, ако сами себи не помогнемо. Овај пројекат који смо урадили заједно са нашим пријатељима из Бродско-посавске жупаније показује да можемо да сарађујемо и усвајамо туђа искуства, као и да можемо оно што су били наши недостаци да претворимо у наше предности. Опрема коју су добили наш Штаб за ванредне ситуације, Дом здравља, Завод за јавно здравље, Полицијска управа и Одељење за ванредне ситуације, треба да помогне да када дође неко лоше време можемо на најбољи могући начин да реагујемо. Нисмо ни до сада гледали у небо и чекали да нам се деси нека невоља него смо тражили начине да помогнемо сами себи, рекао је градоначелник Небојша Зеленовић.
Градоначелник је истакао да је почаствован чињеницом да европска делегација стоји иза овог пројекта и да је ЕУ дала новац за њега. Навео је да ће шабачке институције захваљујући томе бити потпуно опремљене да онда када је најтеже дају свој пун допринос.
-Ми нисмо део ЕУ, али бисмо јако желели да то будемо. Имамо част да сарађујемо са неким ко то јесте, а то су наши партнери из Бродско-посавске жупаније. Шабац је отворен и пријатељски град. Имамо госте са Косова и из Албаније. Свако ко озбиљно мисли да говори о Европи и европским вредностима има их данас у Шапцу. Ево прилике да у Шапцу, који негује европске вредности, који води рачуна о својим грађанима, покажемо да смо спремни и способни за ЕУ, али да прво будемо одговорни према себи. Верујем да ћемо, уз помоћ наших партнера из Хрватске, који су већ имали доста искуства у међународним пројектима, показати да смо квалификовани за нове пројекте, рекао је Зеленовић.
Градоначелник је подсетио да је као превенција од нових поплава, у претходне три године ископано преко 100 км канала у селима. Навео је да ће тражити нове партнере за нове пројекте и да ће са партнерима са Косова и из Албаније покушати да нађу нове теме на којима може доћи до сарадње.
Жупан Бродско–посавске жупаније др Данијел Марушић истакао је да је Шабац прелеп град у ком се осећа тако добро да му се не враћа кући. Рекао је да ће жупанија стајати на располагању Шапцу и убудуће и да ће помоћи у свему у чему буду могли.
-Овде смо упознали јако квалитетне људе. Највеће достигнуће овог пројекта је што ће наше пријатељство сигурно трајати јако дуго. Захваљујући способности људи који воде град Шабац и свим службама, овај пројекат је успео. Ово је прилика да се види како једна несрећа може да повеже људе. Та трагедија која нас је све погодила нас је спојила и успели смо да привучемо доста новца из ЕУ и надам се да ће тако бити и убудуће. Сигуран сам да ћемо имати нове заједничке пројекте и да ћемо се још посећивати, рекао је жупан Марушић.
Према његовим речима, и они су доста научили од Небојше Зеленовића и председника Скупштине града Немање Пајића и других који су учествовали на овом пројекту. Верује да ће они успети да на најбољи начин искористе све програме ЕУ који се нуде.
Немања Пајић био је и члан пројектног тима. Сматра да највећи бенефит овог пројекта јесте управо сарадња између Шапца и Бродско-посавске жупаније и поверење које је изграђено. Захвалио се и граду и жупанији у име пројектног тима.
-Оно што смо све време причали јесте да добијамо вредну орпему коју ћемо користити у неким ванредним ситуацијама, али и све оно што смо причали током ове вежбе сада можете и да чујете и да видите, јесте да смо изградили поверење, да смо изградили једно велико пријатељство и то је највећи бенефит ове сарадње. Ако треба да користимо заједно ову опрему и ако треба да помажемо једни другима мислим да је први предуслов тога добра сарадња, поверење, а наравно и оно што је овде дошло је и до пријатељства. Мислим да ћемо имати успешну сарадњу и, као што смо већ чули, није само овај пројекат, и на многим другим пројектима и да ћемо овде видети све бенефите овог пројекта који су изашли из потребе коју смо имали 2014. године када нас је све заједно погодила та велика несрећа, поплаве које су биле тада, рекао је Пајић.
Сматра да су из тих тешких времена извучене поуке да треба да сарађујемо и радимо заједно, али и да будемо доста боље припремљени и да боље комуницирамо. Пајић верује да је кроз овај пројекат то и постигнуто.
-Ми смо сада опремљенији него што смо били 2014. године. Извукли смо те закључке шта је било потребно и шта нам је недостајало тако да смо кроз овај пројекат ја мислим употпунили опрему која нам је потребна у ванредним ситуацијама. Оно што је такође добро је да ми можемо исту опрему позајмити од наших партнера из Хрватске када за то буде било потребе, рекао је Немања Пајић.
О пројекту
Пројекат прекограничне сарадње Шапца и Бродско-посавске жупаније “ЈЕНТРАП” “Заједнички допринос унапређењу транснационалне припремљености за ванредне ситуације у сливу Саве” има за циљ припрему за ванредне ситуације, посебно поплаве, и ублажавање штете настале од њих. Вредност пројекта је око 444.500 евра, а финансира се из ИПА фондова Европске уније.
Опрему за реаговање у ванредним ситуацијама у Шапцу су добили, Одељење за ванредне ситуације у Шапцу, Завод за јавно здравље, Дом здравља “Др Драга Љочић”, Штаб за ванредне ситуације града Шапца и Полицијска управа. Вредност добијене опреме је око 280.000 евра. Шабачке институције опремљеније су за чамце са ванбродским мотором и ронилачку опрему, пумпе вискоког капацитета за испумпавање воде, пунилице за џакове за песак, опрему за хитно збрињавање повређених, мобилну еколошко-токсиколошку јединицу за контролу квалитета воде и два аутомобила.
М. М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa