Инфо

17. мај 2018.17. мај 2018.
Погубна статистика
ПОВЕЋАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ БИЦИКЛИСТА У САОБРАЋАЈУ

Погубна статистика

У ОШ “Николај Велимировић” организована је у среду, акција на тему повећања безбедности бициклиста у саобраћају. Екипа ове школе прошле године, освојила је прво место на Републичком такмичењу посвећеном безбедности у саобраћају. То је био повод да Савет за безбедност саобраћаја града Шапца такмичарској екипи дарује два бицикла која ће користити за даље припреме.
Према речима наставника технике и технологије Милана Ђурића циљ је повећати дечју безбедност, оспособити их и едуковати их како би у саобраћају поступали правилно.
- Захваљујући Савету за безбедност града Шапца, имали смо част да у првом пројекту угостимо Агенцију за безбедност саобраћаја која је одржала видео презентацију. Постављени су и елементи на полигону где су приказали поједине практичне вежбе које су у њиховом пројекту предвиђене. Том приликом било је доста деце којима су подељени разни симболи везани за саобраћај. Добили смо донацију која се састоји од два бицикла и комплетну опрему за десет ученика. Саобраћај је битан сегмент дечјег одрастања, а статистика је нажалост погубна када су у питању ученици од првог до седмог разреда. Најчешће су они жртве у саобраћају – истакао је Милан Ђурић.
Акцији су у име Савета за координацију послова безбедности у саобраћају присуствовали Немања Пајић, председник и Сандра Мићић координаторка, којима је уручена захвалница.
- Мени је драго што је фокус на превенцији и управо раду са децом из предшколске установе, основних школа и средњих школа. Анализа је показала да су у граду Шапцу најугроженији бициклисти. Када од малих ногу крену да се сусрећу са правилима у саобраћају и да се понашају одговорно онда сигурно можемо очекивати да буде и мање несрећних случајева у саобраћају. Искористићу ову прилику да упозорим и возаче аутомобила и бицикала да обрате пажњу када учествују у саобраћају, да се понашају одговорно и да поштују правила. Уз сву превенцију надамо се да ће бити мање саобраћајних несрећа на нашим улицама – истакао је Немања Пајић.
Ксенија Живковић, ученица седмог разреда ОШ “Николај Велимировић” која је учествовала на Републичком такмичењу посвећеном безбедности у саобраћају истакла је да су припреме за даље успехе почеле.
- Имамо све што нам је потребно да бисмо се квалитетно спремили. Вежбамо три до четири пута недељно, на часовима радимо тестове, а ван наставе вежбамо полигон спретности. Надам се да ће се наш труд исплатити – истакла је Ксенија Живковић.

К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa