Инфо

17. мај 2018.17. мај 2018.
САША ПАУНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ПАРАЋИН И КАНДИДАТ ЗА ПОТПРЕДСЕДНИКА ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

ПРОМЕНЕ СУ МОГУЋЕ

Напад напредњака на Параћин за мотив нема политику већ новац. Демократској странци потребне су промене, то су грађани јасно рекли. Зоран Лутовац је ново лице, а стари и проверени демократа, човек који представља оне праве вредности за које се борила ДС у коју сам се учланио 1992. године
Од 165 општина и градова у Србији, Српска напредна странка нема власт у пет. Једна од тих општина је и Параћин, на чијем се челу налази Саша Пауновић, члан Демократске странке и кандидат за потпредседника ДС на страначким изборима 2. јуна.
Слично другим срединама на којима нису на власти, напредњаци не бирају начин да се “васпоставе” и у ових пет места. Параћин је протеклих дана био на великом удару.
Шта се то дешава у Параћину ових дана?
- Вишемесечна синхронизована прљава кампања која се путем страначки контролисаних медија, пре свега интернет портала, води против локалне самоуправе у Параћину кулминирала је покушајем насилног упада активиста СНС на седницу скупштине општине. Тако нешто није забележено до сада у Параћину. Идеја је била, како смо разумели, да се спречавањем одржавања седница Скупштине општине током три месеца изнуди основа за распуштање Скупштине општине и ванредне изборе. Овај план међутим није успео, јер се вест о томе шта напредњаци планирају прочула по Параћину, јер и међу њима има људи који не желе да учествују у таквим незаконитим активностима. Велики број грађана окупио се пре седнице у згради општине, па због гужве на степеништу напредњачки јуришници нису успели да дођу до скупштинске сале, а грађани су без проблема пропуштали одборнике, што се на крају види и на снимцима догађаја. Благовремено је обавештена и полиција, чији су радници у цивилу и униформи били присутни у згради општине, али нису интервенисали. Било је и нарушавања јавног реда и мира, недоличног понашања, увреда, све је то пријављено надлежним државним органима.
СНС тврди да није реч о њиховим активистима, већ да су у питању “незадовољни грађани”.
- На седници општинског већа, на коју се позивају редовно и шефови одборничких група, шеф одборничке групе СНС г. Небојша Симић изјавио је пред сведоцима и медијима да је “он повео” активисте СНС из просторија СНС које се налазе преко пута општине, тако да око тога ко су били и због чега су се окупили ови “напредни грађани” нема никакве сумње.
Шта је разлог овакве “политичке борбе”, ако се то тако може назвати?
- Позадина целе приче по мишљењу чланова општинског већа нема везе са политиком, већ са парама. У Србији данас ко год има некакав интерес и довољно средстава може да “купи франшизу” и постане СНС на локалу и то се и десило у Параћину. Група политичких прелетача из свих странака ушла је у СНС, најурила осниваче и одборнике који су на изборима 2016.год. били СНС, а све у циљу да преко приче о борби за напредну Србију остваре своје приватне интересе. Ескалација активности локалних напредњака креће са одлуком општинског већа да средства за субвенције превоза преусмери, због смањења буџета, у пројекте одбране од поплава и реконструкцију болнице. Реч је о потенцијалних 60 милиона динара у овој и наредне две године. Стицајем околности на челу повереништва СНС у Параћину су управо законски заступник и већински власник локалног предузећа које обавља јавни превоз на основу уговора о јавно приватном партнерству. Они су такође и одборници СНС иако су на изборима били на изборној листи једне групе грађана.
Изгледа да имају добар “мотив”?
- Сложићете се да је 500.000 евра добар разлог да се финансира прљава кампања, али и ангажују и “додатне снаге” у виду неких посланика СНС који до пре пар месеци на мапи Србије нису умели да нађу Параћин. Битно је и рећи да је један од поменута два одборника СНС већ правоснажно осуђен по оптужници тужилаштва за организовани криминал за подмићивање са 1.6 милиона динара бившег директора рудника угља у Ресавици, да је постојање пресуде јавно више пута негирао, да би све било разоткривено управо неколико дана пред покушај упада у скупштину. Дакле, као што се види, заплет достојан крими романа, осуђени за подмићивање у милионским износима на челу огранка политичке странке, притисак на општину која је одлуком да је важнија болница и одбрана од поплава од бесплатног превоза пензионера дирнула у интерес, а у све умешани и неки народни посланици и партијски “медији”.
Какав је однос у локалној скупштини?
Зашто Зоран Лутовац?
- Зоран Лутовац је ново лице, а стари и проверени демократа, човек који представља оне праве вредности за које се борила ДС у коју сам се учланио 1992. године – поштовање демократских процедура, пристојност, поштовање струке и знања, доследност, разумевање проблема друштва, јасна намера да се води борба за поштовање људских права и слобода, слободно друштво, слободу медија, правну државу, јасан отклон од поступака садашње власти и одбијања колаборације са режимом који влада путем страха, претњи и насиља. Сви који су до сада заузимали страначке позиције на којима се одлучивало, сви који су делом одговорни за садашњи резултат од 2% подршке, треба да одступе, да се повуку у други план, истрајавање на борби за позиције штетно је и за њих и за ДС.
Шта је оно што тај тим нуди?
- Кандидовао сам се јер верујем да су промене могуће и да решењима које сам већ користио у пракси могу да допринесем Лутовчевом тиму. У разговору са члановима широм Србије предлажемо и конкретна решења, промену начина организовања и рада странке, промене Статута које треба да доведу до ефикаснијег рада и поштовања резултата и залагања, уместо досадашње борбе за “милост” страначког врха. Сигуран сам да можемо, не преко ноћи и уз помоћ чаробног штапића, обезбедити и начин да се политичке активности финансирају на начин који би омогућио континуитет рада општинских одбора и вратио поверење чланова и грађана у то да се можемо супротставити насиљу које долази са супротне стране политичког спектра. Мој део посла у тиму Зорана Лутовца управо се односи на успостављање ефикасне и делотворне страначке организације.
Главно питање које се намеће је уједињење опозиције?
- Више нема дилеме и да је потребно удружити снаге са осталим политичким организацијама које се залажу за исте основне вредности – правну државу, поштовање људских права и слобода, демократију. У овом тренутку потпуно је јасно шта и како треба радити и како доћи до циља – победе снага које се залажу за напредак Србије и побољшање услова живота грађана Србије кроз успостављање модерне државе у којој се поштују Устав и закони, људска права и слободе у којој постоји плурализам, слобода медија и у којој се поштују демократске процедуре.
Пред нама велики посао
- Као што зидар у хаотичној гомили цигли, цемента, песка и гвожђа може да види сазидану кућу, тако јасно је и садашњој Србији коју притиска безнађе и неправда против које се боре разнородни грађански покрети и слабашне политичке странке, могуће видети здање модерне и слободне државе. За мене, зидар који то здање може да изгради је Демократска странка, план је јасан и пред нама је. Тачно, има много посла, биће жуљева на рукама и непроспаваних ноћи, али немам никакву дилему око тога шта треба и на који начин да се уради. Да ли ћемо зидање модерне државе започети 2. јуна, да ли ћемо тада поставити прву циглу у здање модерне Србије, одлучиће делегати на скупштини Демократске странке.

Будућност ДС
Верујете ли да постоји будућност за Демократску странку, после свих проблема протеклих година?
- Протеклих дана обишао сам многе општинске одборе и морам да кажем да је ситуација на терену боља од мојих очекивања. Протеклих месеци имао сам прилику и да изблиза видим и неке кампање за локалне изборе у општинама у којима се одржавање избора не поклапа са редовним изборним календаром. Та искуства ми кажу да је могућ напредак, могуће је вратити поверење грађана, могуће је победити. У многим општинама у Србији једина политичка снага на терену, сем владајућих – режимских странка, је управо организација Демократске странке.
Н.К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa