Инфо

24. мај 2018.24. мај 2018.
Штитар у недељу одлучује како ће потрошити 2,2 милиона динара
Штитарци се у великом броју уписали у списак за изјашњавање, упис могућ још данас

Штитар у недељу одлучује како ће потрошити 2,2 милиона динара

Савет месне заједнице је за ово изјашњавање кандидовао четири пројекта, а као најважнији издвајају реконструкцију зграде у којој се налази амбуланта и предлажу да се за те намене потроши 800.000 динара
Поред предлога за адаптацију амбулатне, пред мештанима Штитара у недељу ће бити и одлука да ли желе да уложе 400.000 динара за изградњу пешачке стазе у улици Душана Лончара, 295.000 динара за омладину, спорт и културу и 780.285 динара за уређење атарских путева.
У Штитару ће у недељу од 8 до 20 часова бити одржано непосредно изјашњавање на ком ће грађани одлучити како ће бити потрошен новац који је у овом месту прикупљен од пореза на имовину.
Интересовање Штитараца, који сада први пут на овај начин одлучују о трошењу пореза, је велико и у списак за гласање се до недеље уписало више од половине мештана.
Савет месне заједнице је за ово изјашњавање кандидовао четири пројекта, а као најважнији издвајају реконструкцију зграде у којој се налази амбуланта и предлажу да се за те намене потроши 800.000 динара.
Поред предлога за адаптацију амбулатне, пред мештанима Штитара у недељу ће бити и одлука да ли желе да уложе 400.000 динара за изградњу пешачке стазе у улици Душана Лончара, 295.000 динара за омладину, спорт и културу и 780.285 динара за уређење атарских путева.
Ако мештани Штитара подрже предлог Савета месне заједнице да се новац од пореза уложи у адаптацију амбуланте, 800.000 динара биће уложено у реконструкцију фасаде и крова који прокишњава, замену столарије, кречење, уређење пода и увођење грејања на струју.
-Амбуланта је горући проблем већ дуго. За почетак смо обезбедили да доктор уместо два пута долази три пута недељно, али он ради у заиста лошим условима. Кров прокишњава, грејање је на старе пећи. Зато смо решили да највише новца одвојимо за реконструкцију амбуланте, објашњава Душан Туфегџић зашто је Савет месне заједнице “Штитар”, на чијем је он челу, кандидовао овај предлог за предстојеће непосредно изјашњавање.
Туфегџић је похвалио мајсторе из Штитара који су изразили жељу да помогну и тако уштеде новац којим би платили друге извођаче радова.
Приликом писања предлога за непосредно изјашњавање, Савет месне заједнице није заборавио ни део Штитара који се налази уз обилазни пут између Слепчевића и Мајура. Штитарци који живе у овом делу немају тротоар, те пешаци често, према речима мештана, иду уз ивицу прометног обилазног пута. Савет месне заједице предложио је да се од пореза на имовину издвоји 400.000 динара како би им се обезбедио тротоар.
-Овом делу села недостаје 500 метара тротоара, међутим најкритичније је 300 метара јер је трава па кад је снег или киша деца немају куда да иду у школу и излазе на пут. Тако да ћемо прво урадити тих 300 метара који су неопходни, а преосталих 200 који се налазе између два села и не користе често урадићемо у наредној години, поручује председник Месне заједнице “Штитар” Душан Туфегџић.
Он позива своје мештане да у што већем броју изађу у недељу на гласање у подрже предложене пројекте.
-Доста људи се уписало у списак, ја их позивам да у недељу 27. маја изађу да гласају и да покажу да нам је заиста био потребан овај новац. Предлоге смо конципирали тако да попуњавају цео износ новца којим располажемо, каже Туфегџић.
То практично значи да ако Штитарци изаберу сва четири предлога, биће потрошено свих 2,2 милиона динара колико имају на располагању.
Радмила Гајић, одборница у Скупштини града Шапца и мештанка Штитара, подсећа да је градски парламент једини у Србији који је изгласао овакву одлуку, да се средства од пореза враћају у месне заједнице. Она је похвалила идеју и позвала све Шапчане да се укључе у одлучивање како би живот у местима у којима живе и гаје своју децу био квалитетнији.
Право да гласа има СВАКО ко је уписан у списак учесника непосредног изјашњавања. Упис у списак је добровољан и грађани се морају уписати да би могли да бирају како ће бити потрошен новац од пореза на имовину који су уплатили. Упис у списак могућ је још данас, (четвртак 25. мај) у Месној канцеларији у Штитару или у згради Градске управе у Шапцу.
Гласа се у недељу 27. маја од 8 до 20 часова у школи у Штитару.
Градоначелник Зеленовић:
Шабац пример суштинске децентрализације
На збору грађана који је у суботу организован у Штитару, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је поручио окупљеним мештанима да гарантује да ће све изгласано бити и урађено.
-Ово је пример суштинске децентрализације, по томе се Шабац издваја од других градова у Србији. Мештани Штитара ће бити први који ће ове године одлучивати, јер имају агилан Савет Месне заједнице, који је брзо дошао до идеја и приоритетних предлога за ову годину. Прошле године су 24 месне заједнице учествовале на непосредном изјашњавању. Ове године учествују сви, свих 60 месних заједница, 100 хиљада Шапчана који ће одлучивати о трошењу близу два милиона евра. Људи који живе у неком месту најбоље знају шта су праве потребе те месне заједнице. Зато сам ја, као градоначелник, гарант да ће све што се изгласа на референдумима бити и урађено. Тако је сада у 24 месне заеднице у којима се прошле године одлучивало, тамо се сада реализују изгласани пројекти и ради пуном паром. Лепота овог подухвата је и у томе што су потребе сваке месне заједнице различите и оригиналне, рекао је Зеленовић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa