Инфо

24. мај 2018.24. мај 2018.
СЕЛО НЕКАД И САД

Булке

И некад и сад Булке су булке. Пламено црвене боје на бујној пшеници и ливадама, брежуљцима... У селу које има уплив у бројне информације дивљи мак или Булка има и лековита и упозоравајуће тешке последице по здравље у свежем стању. У чајевима од сувих листова и семена лечи и кашаљ и болове и толико тога, а помаже и код несанице. То се да проверити као и да се користи за пуноћу боја вина и тканине, потом лекова, сирупа, а да се исцедити уље које се опет користи у козметици. Понешто сељани су и проверили и поносе се Булком коју толико воле видети на својим поседима.
А вековима уназад булка је била по предањима чувар људи и њихових поседа те сточног фонда, а саму кућу од недобронамерних сила. Посипале су се по собама породиља и мале деце, а стављале и у чарапе невестама пре уласка у нови дом. И стадо је даровано, али и стаје где су боравили зарад бољитка у тешка времена. Оно ни ова нису лака, али теши да имамо њено величанство Булку .
Предање вели, и да је девојка у вечери растућег месеца у длан купила семенке Булке, а скривене у џеп гарантовале су сусрет са суђеним. Иконија ћер вредног кулака пожеле да види свог сневаног на водици, али бабо бранио. Осамљена у воћњаку подно куће у мирисном окружењу у неко доба угледа момка из снова. Дуго је трљала очи да се увери да није сан и тако капи чежње расуше по прелепој падини. Момак који је залутао тражећи дом где ће преноћити, признао касније, угледао је сневану лепоту. Дуго потом причало се о Петру и Иконији који су у своје снове уградили и бројну чељад и богату свадбу и живели дуго у срећи и љубави.
Друго предање имало је тежи ток. У ливади чекајући суђеног девојка опојни мирис тек убране Булке утрља у длан и тако отплива у снове из којих обично повратка нема. У цик зоре појави се и момак и угледавши лепоту која губи руменило у лицу, сетивши се ђедових преписа о леку укува чај од сасухлих делова Булке и девојка се прво отежано па живахно задиха и врати све па и заносни осмех. Дуго се зборило о тајни за многе недодирљивој а за верујуће плод неба. Садашње село би све и научно појаснило али све је мање романтике, а и правих девојака и момака.
А љубав, што би рекли клинци и клинцезе, шта то беше...
Непромењено је остало да једногодишња биља, ретко двогодишња обрадује нове њиве својом раскошном бојом која опет предвиди топле дане и плодне оранице које чува да се снови попут девојачких испуне. Има их и поред путева.
И ту долазимо до предања за улепшати дан, али и разгалити осмехом. Крадом и момак из далеког села реши да провери моћ Булка те је утрља у дланове, а једну и у недра стави ближе срцу, рекли му шерети. И тако низ сокаке, уз сокаке до дома старије девојке које је бирала. И ето и поништења тврдње да пробирач нађе... Тек момак опијен мирисом Булке залута у кућу у дну села и заврши у соби раскошне девојке. Он у трену заспа а она сатима гледала неверујући да је и њу Бог погледао, по народном веровању. Када се пробуди момак село се већ окупило, мудра девојка се за све постарала. До краја таква прилика се не пропушта. Није без значаја да су лепо поживели у браку и децу изродили али где год би видео Булке кидао их тврдили у предању они који ток приче или скрате или бескрајно продуже. Веровали или не тек беше и тога. Булке су одолеле и тим искушењима.
Враћајући се у садашњост да допунимо шта све лече чајеви уз кашаљ и болове. Помаже и у варењу, смирењу и успављењу. Истина не тврдимо да се много тога из ових дана да сварити или донети смирење, али било би лепо све преспавати.
Тек као упуство за проверити сетите се девојки из предања. Али, да не останемо дужни и битан податак по њој и раскоши боје биће родно лето. Довољно за почетак

Сретен Косанић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa