Инфо

24. мај 2018.24. мај 2018.
“Музеји  у ноћи”
СЛИКОМ И РЕЧЈУ

“Музеји у ноћи”

Манифестација “Музеји у ноћи” одржана је протекле суботе на седам различитих локација у граду. Пријатно, пролећно вече Шапчани су искористили да посете установе културе где су имали прилику да погледају занимљиве програме у оквиру овогодишњих „Музеја у ноћи“. Виртуелна стварност, експонати Центра за роботику, књижевност током Првог светског рата, симулација бојног поља, акт као уметнички израз слободе само су неки од садржаја који су привукли велику пажњу посетилаца.
Програм у Библиотеци шабачкој почео је концертом ученика Музичке школе “Михаило Вукдраговић” и настављен изложбом “Српска књижевност и Велики рат” на којој је представљен живот српских писаца у ратном периоду, њихова борба за личну и слободу мисли у тешким временима која су задесила Европу. Поставка је дело Библиотеке града Београда и настала је поводом обележавања стогодишњице од краја Првог светског рата.
Културни центар ове године посетиоцима је понудио два различита садржаја. У Галерији Шапчани су могли да погледају прву самосталну изложбу скулптура и цртежа Петра Хрануелија, вајара из Загреба, који дуг низ година велику пажњу посвећује мистичној фигурини Венери. На истој локацији, на отовреном приређен је концерт. Башта Културног центра била је испуњена звуцима култних песама британског састава „Тхе Битлес“ у извођењу београдског бенда „Оцеанцхилд“. Поводом педесете годишњице албума „Њхите албум“, извели су 30 песама познатог рок бенда и побрали симпатије присутне публике.
Народни музеј био је домаћин гостујуће изложбе „Рођење хуманоидне роботике“, Центра за роботику Института „Михаило Пупин“. На изложби презентовани су најзначајнији експонати из области роботике, као што су Активни егзоскелет и Београдска шака.
У Стартит центру посетиоци су могли да се упусте у виртуелну авантуру и на неколико минута отпутују на далеке дестинације, виде како функционише 3Д штампач или сазнају како су изгледали први рачунари.
Музеј шабачких Јевреја отворио је своја врата за све оне који су били заинтересовани да сазнају нешто више о јеврејској заједници у Шапцу.
Школа примењених уметности спремно је дочекала овогодишњу манифестацију „Музеји у ноћи“. У свом оригиналном маниру за суграђане су припремили оригиналну поставку. Изложба некадашњих ученика, а садашњих професора, инспирисана је актом, као својеврсним симболом слободе духа и тела.
Утисци посетилаца:
- Стварно сам одушевљен, било је боље него што сам очекивао, зато што слабо, до никако, слушам Битлсе. Бенд је јако професионалан, репертоар песама је био одличан. Иако сам их први пут чуо биле су ми допадљиве и остао сам до краја концерта, одслушао сам целокупан наступ. Надам се да ће и следеће године бити сличних концерата - истакао је Марко Васић.
- Веома сам пријатно изненађен поставком и експонатима у Народном музеју. Наставићу као и до сада да посећујем манифестацију „Музеји у ноћи“ – рекао је Милан Петровић.
- Када замишљам напредак технологија, увек ми је на памети путовање светом без превоза. Некада смо маштали како изгледа прашума, како је пловити Амазоном, бити на Тибету, седети у иглу са Ескимима, а сада смо то могли за неколико минута у Стартиту. Одлично искуство и надам се да ће бити још прилике, не само током једне вечери – поделио је са нама своје виртуелно искуство Мирко Трнинић.
М.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa