Инфо

31. март 2011.31. мар 2011.
У ВОЋЊАКУ:

ПРЕВЕНТИВНА ЗАШТИТА

Пролећно прскање свих воћних врста је неопходно, јер многи штетни организми појављују се на почетку вегатације причињавајући штете.
Посебна пажња мора се обратити на пламењачу, фузикладијум, сушење, шупљикавост и коврџавост лишћа, монилију или трулеж плодова, као и на презимљујуће облике штетних инсеката. Нарочито се препоручује премазивање рак рана и колонија крвавих ваши јачим концентрацијама бакарних препарата и минералних уља, истиче дипломирани инжењер заштите биља из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац Јасмина Јоцковић.
Коврџавост лишћа једно је од најопаснијих обољења брескве. Симптоми обољења су коврџавост и деформисани листови, зелено ““жуте, или црвено ““ љубичасте боје, који након заразе опадају. Воћка може поново да олиста у току јуна и јула месеца, што је додатно исцрпљује и утиче на мању родност следеће године. Топло и кишно пролеће такође подстиче инфекцију. Прво прскање препоручује се у фази мировања вегетације, а друго када се појаве зелене тачкице на лисним пупољцима препаратом Делан у концентрацији 0,075%. Следеће прскање треба поновити за пет до седам дана истим препаратом. Пролећним прскањем јабуке сузбијају се многи паразити. Превентивним прскањима на бази бакра спречава се појава чађаве краставости и пепелнице јабуке. И друге јабучасте воћне врсте као што су крушка и дуња треба заштитити на сличан начин.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa