Инфо

17. мај 2018.17. мај 2018.
Манифестација

“Музеји у ноћи”

Традиционална међународна културна манифестација “Музеји у ноћи” биће одржана у суботу 19. маја у Шапцу. На конференцији за новинаре Игор Марсенић, члан Градског већа града Шапца, Дејан Живановић, сарадник за културу у Градској управи града Шапца и Кристина Алексић, саветник за програме културе Бибилиотеке шабачке, представили су овогодишњи програм. У организацију укључиле су се и друге бројне установе културе у граду како би посетиоцима омогућиле увид у бројне занимљиве програме и вредне музејске експонате.
-“Ноћ музеја“ је интересантна културна манифестација која се више од једне деценије организује у нашем граду. Свакако јесте једна од оних манифестација која сваке године прикупља све више и више посетилаца и на том трагу је град Шабац већ више од децније. Надам се да ће у наредном периоду све оно што је „Ноћ музеја“ представљала до сада бити на још једном вишем нивоу. „Ноћ музеја“ се сваке године организује у мају месецу и у вези је са светским даном Музеја који се обележава 18. маја. Тако и ове године у нашем граду 19. мај је означен као дан када ће бити организована шабачка „Ноћ музеја“ и ове године као и претходних година не обухвата само Народни музеј у Шапцу, него обухвата и друге културне, образовне установе на територији нашег града, које у том дану имају нешто посебно да понуде нашим суграђанима. Ово није само један пројекат изолован, него је активност коју град и градска управа препознају већ више година заједно. Заједно са установама културе и школама организујемо сваке године. Припремили смо програме из различитих области, имамо књижевне програме, музичке. Свакако и програми који се тичу саме презентације музејских изложби - навео је Дејан Живановић, сарадник за културу у Градској управи града Шапца.
Бибилотека шабачка традиционално учествује у манифестацији “Музеји у ноћи”. Ове године припремили су богат и занимљив програм за суграђане. Кристина Алексић, саветник за програме културе Бибилиотеке шабачке на конференцији представила је планове ове културне установе за 19. мај.
- Као и претходних година Бибилиотека шабачка се заиста потрудила да припреми веома озбиљне и интересантне програме за наше драге суграђане. Првенствено зато што знамо да је сама манифестација “Ноћ музеја” веома посвећена и да је то одлична прилика да оне људе који нису стални посетиоци установа културе приволимо да се укључе. Ове године Бибилиотека шабачка ће приказати изложбу “Српска књижевност и Велики рат”, која је реализована у сарадњи са Бибилиотеком града Београда. Изложба је за нас у библиотеци изузетно важна, не само зато што учествујемо у овој манифестацији, него зато што је прва у низу програма којим ће Бибилиотека шабачка обележити за наш град и нашу земљу веома значајан јубилеј, а то је 100 година од завршетка Великог рата. Поред централног програма који ће бити у галерији у дворишту смо у сарадњи са уметницима из групе “Комбинарт” припремили још један додатни програм. Они су се потрудили да на свој начин прикажу слике разореног града и да створе атмосферу бојног поља, а све то у складу са изложбом која ће бити у самом холу бибилиотеке. Изложба ће бити подељена на три различите целине у оквиру које ће бити приказане “Српски писци у Великом рату”. Велики број наших писаца је учествовао у Првом светском рату, што на бојном пољу, што током повлачења. Неки од њих, као Станислав Винавер, Милош Црњански, Иво Андрић. Издавачка делатност била је веома заступљена у том периоду, посебно на Крфу. Оно што ми издвајамо као посебност су фотографије представе у ратном окружењу. Та фотографија има посебно и симболично значење и за време у коме живимо. Наравно, све ово ће употпунити наступ ученика музичке школе “Михајло Вукдраговић” - истакла је Кристина Алексић, саветник за програме културе Бибилиотеке шабачке.
Игор Марсенић, члан Градског већа града Шапца представио је програм Музеја шабачких Јевреја и позвао све суграђане да током „Ноћи музеја“ искористе прилику да посете неке од шабачких установа културе које су се ове године посебно потрудиле да припреме разноврстан и привлачан програм.
- Свака „Ноћ музеја“ је имала своје новине и мислим да ће ова бити запамћена по неким новим просторима, као што је Музеј шабачких Јевреја. Ове године желимо да поново отворимо тај простор са темом “Музеј у настајању”. Зато што је Музеј шабачких Јевреја значајан и надам се да ћемо уз помоћ и рад кустоса Народног Музеја наставити са радом и формирањем сталне поставке. Бранислав Станковић кустос Народног музеја у Ноћи Музеја ће одржати предавање о јеврејској заједници у Шапцу. Оно што је врло занимљиво и иновативно, јер су иновације природно стање нашег града и по томе смо познати, а то је Стартит центар. Сви наши суграђани, без обзира на године могу да дођу и сазнају нешто о историји савремених технологија. Имаће прилику да чују занимљиве ствари о првим компјутерима који су се појавили осамдесетих година прошлог века. Оно што је посебно занимљиво је да ће моћи да доживе простор другачије захваљујући вирутелној реалности. Наиме, биће постављене кациге за виртуелну реалност. Мислим да је то нешто интригантно, необично и занимљиво. Због тога позивам све суграђане да дођу и виде о чему је реч - навео је Игор Марсенић, члан Градског већа града Шапца.
У Народном музеју Шабац посетиоце очекује изложба “Рођење хумане роботике где ће имати прилику да виде најзначајније примерке и достигнућа Центра за роботику.
- Нама је јако стало да бар једном годишње имамо озбиљну научну изложбу у Шапцу. Ове године је то изложба Музеја науке и технике из Београда која је проглашена за најбољу у Србији, а кустос је Шапчанин Иван Станић - рекао је је Игор Марсенић, члан Градског већа града Шапца.

М.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa