Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
РЕАГОВАЊА:

Шабачки напредњаци урушавају ауторитет суда

Након пријаве ДРИ за неслагање у буџету за 2015. годину у износу од 590,9 милиона динара и 44.113 евра Основно јавно тужилаштво у Шапцу поднело је кривичне пријаве за Небојшу Зеленовића и још двојицу његових сарадника. Основни суд је, прошлог уторка пресудио да нема довољно доказа за поднету кривичну пријаву, а рок за жалбу је био осам дана. Већ у среду, док вест о ослобађајућој пресуди још није ни заживела у шабачкој јавности, Градски одбор Српске напредне странке организује конференцију за штампу на ову тему.
Том приликом шабачки напредњаци тврде да „никада ни један градоначелник у Србији против којег је Државна ревизорска институција поднела кривичну пријаву, није ослобођен, а то се десило у случају Небојше Зеленовића“, по чему је „одлука судије Биљане Мраовић преседан“, који повереници Го СНС Александар Пајић и Бобан Бирманчевић објашњавају „додатним мотивом судије Биљане Мраовић за ослобађањем Небојше Зеленовића у виду чињенице да је два месеца по почетку процеса њена ћерка добила посао васпитачице у предшколској установи“, при томе, указују и на податак да се „у свим поступцима везаним за Зеленовића појављује иста адвокатска канцеларија са седиштем у београдској Крунској улици, у комшилуку просторија ДС“.
Овом приликом Го СНС је најавио и кривичне пријаве против свих учесника ове, по њима „афере“.
Немања Пајић, председник
Скупштине града Шапца:
СНС се меша политику у рад
правосудних органа
Већ у петак на напредњачку прозивку суда реагује председник Скупштине града Шапца Немања Пајић. Он је упутио писмо Високом савету судства и Друштву судија Србије, Делегацији Европске уније у Србији, као и амбасадама Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије, Краљевине Холандије, Краљевине Норвешке и Финске Републике, у ком их обавештава о грубом кршењу начела правне државе и угрожавању независности судства у Шапцу.
-Реаговање Повереништва Српске напредне странке у Шапцу на ослобађајућу судску пресуду која је градоначелнику Шапца Небојши Зеленовићу изречена 22. маја у Основном суду у Шапцу је противправни утицај на суд и директно мешање политике у рад правосудних органа. То је најгрубљи притисак на судство и представља опасност за државно уређење и владавину права. Овакви поступци угрожавају европску перспективу Србије- наводи се, између осталог, у писму председника Скупштине града Немање Пајића.
Након њега, на адресе локалних медија стиже и саопштење Го Нове странке, у којем се између осталог каже:
- Подсећамо јавност да је законом строго забрањено коментарисање одлука суда, посебно у првом степену јер то може да имплицира жељену пресуду у другом степену.
Такође, недопустиво је помињање чланова породице, односно радног ангажовања ћерке судије јер сматрамо да свачије дете има право на рад.
У извештају ДРИ не помиње се износ од пет милиона евра, на чему потенцирају представници СНС-а и тиме обмањују јавност.
Најважније је то што се у закључку ДРИ јасно наводи да злоупотребе није било и да буџет није оштећен у финансијском смислу. Грешке се односе на методологију књижења и примену рачуноводствених стандарда, а таквих констатација у извештају ДРИ-а је на десетине у градовима и општинама где је на власти Српска напредна странка.
Иначе, у свим локалним самоуправама где је обављена ревизија завршних рачуна буџета за 2015. годину, ДРИ није дала позитивно мишљење. Ако Српска напредна странка искрено затупа интересе грађана, питамо зашто није реаговала у свим случајевима- кажу у Го ове странке у Шапцу.
Друштво судија Србије:
Званичници владајуће политичке странке системски омаловажавају представнике судске власти
Сутрадан, у суботу, реаговало је Друштво судија Србије и навело у саопштењу да, такво иступање „представља још један у низу примера све учесталијег понашања званичника владајуће политичке странке којима се системски омаловажавају представници судске власти“.
Друштво судија Србије, међутим, пише да се таквим иступањима „угрожава независност и непристрасност судства, истовремено подстиче неповерење у судску власт, крши претпоставка невиности гарантоване Уставом, законима и међународним конвенцијама, и позивају грађани на непоштовање донетих судских одлука“.
Иступање представника локалне СНС у Шапцу, када је тек донета првостепена пресуда, представља „тенденциозно, и без правне аргументације изношење сопствене оцене изведених доказа, чиме осим што урушавају ауторитет личности поступајуће првостепене судије, код грађанства истовремено стварају атмосферу притиска на другостепени суд који треба да одлучује о жалби против те пресуде“.
„Како овакве изјаве представљају наставак континуираног, смишљеног и снажног притиска на независност судија, подстичу неповерење у судску власт и штете угледу Републике Србије, Друштво судија Србије позива Високи савет судства да хитно реагује у складу са својим уставним и законским обавезама, као и друге државне органе да у оквиру својих надлежности предузму одговарајуће мере у циљу заштите независности судства, поштовања правног поретка и заштите угледа Републике Србије“, пише у саопштењу.
Са ставом ове институције сложио се и Го Народне странке у Шапцу.
- Оваквим поступањем се угрожава независност и непристрасност судства, истовремено подстиче неповерење у судску власт, крши претпоставка невиности гарантована Уставом, законима и међународним конвенцијама, и позивају грађани на непоштовање донетих судских одлука- наводи се у саопштењу Народне странке.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa