Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
Игра наследства
ДА ЛИ ЋЕ ШАБАЧКИ ШАХОВСКИ КЛУБ ОСТАТИ БЕЗ ПРОСТОРИЈА У УЛИЦИ ГОСПОДАРА ЈЕВРЕМА ЈЕДАН?

Игра наследства

Бројне генерације, древном игром на 64. поља пронеле и проносе славу града широм земље и света. Агенција за реституцију, подручна јединица у Крагујевцу, одбила жалбу Шабачког клуба. Остаје обраћање надлежним градским службама
После два пресељења, Шабачком шаховском клубу, дуге и славне прошлости, прети и треће. Наиме, више од три деценије њихове просторије ( 110 метара квадратних ) се налазе у улици Господара Јеврема, број један у Шапцу, у кући на спрату. То место су каже садашњи председник клуба Мирољуб Мердовић, добили 1965. године закључком о размени са Домом омладине “Вера Благојевић” у Шапцу, за своје просторије које су тамо имали. Приде, морали су Дому омладине да исплате 193.000 динара, будући, како је процењено да су постојеће боље и подесније за одвијање активности Шаховског клуба. Све то обављано је уз сагласност надлежних у тадашњој општини Шабац.
На основу новог Закона о реституцији, будући да се дом шабачких шахиста налази у простору некадашње куће Самуровића, данашњи наследници траже враћање ове имовине. Прва жалба Шабачког шаховског клуба, изјављена против делимичног решења Агенције за реституцију, подручне јединице Крагујевац је одбијена. Основни разлог којим се надлежна комисија руководила је што шабачки клуб нема право својине над поменутом непокретношћу, већ само право коришћења.
- На незадовољство овом одлуком обавезује нас пре свега огромна и славна традиција клуба, старог више од једног века, који је основао Винавер. ( Први шаховски меч, одигран је према званичним записима још 1905. године између нашег и Београдског шаховског клуба ). Ослањамо се на сопствене снаге. Овде је стасало доста Фиде мајстора шаха, а имали смо част да угостимо и играмо против најпознатијих светских и домаћих мајстора ове древне игре. Имамо три екипе са 80. такмичара и око 200. чланова. Наша прва постава се већ 12. година успешно такмичи у првој лиги Централне Србије. Поносни смо на Марију Драгојевић, која је вишеструка кадетска и омладинска првакиња Србије, а задњих година наша Анђела Бојчић, ученица друге године Шабачке гимназије, је највећа нада српског шаха. Тешко је набројати све шахисте клуба који су пронели његову славу широм државе и света, каже председник Шабачког шаховског клуба Мирољуб Мердовић, не кријући своје залагање да шах постане један од изборних предмета ученика у школама. Његов утисак је да то ученици желе.
Мердовић с поносом показује шабачку “кућу шаха”, бројне врхунске трофеје, освојене на разним престижним такмичењима, пехаре, фотографије и наравно шаховске табле са фигурама, где сваког петка праве брзопотезне турнире, а овај простор је на располагању и свима другима који не играју шах али желе да се друже у пријатној атмосфери, прочитају новине или попију какво пиће.
Поводом стогодишњице постојања и успешног рада клуб је од Шаховског савеза централне Србије добио Златну плакету, која је председнику Мердовићу уручена на пригодној свечаности у Бањи Ковиљачи 16. јуна 2005. године. Због свега тога, а у првом реду врхунских резултата и славе града коју проносе широм земље и света, свугде где наступају, одлучили су да се обрате за помоћ, надлежним градским структурама. Уверени су да то заслужују. Уосталом, дела најбоље говоре.

Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa