Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
НЕДЕЉА ЗДРАВИХ УСТА И ЗУБА

За блистав осмех и здраве зубиће

“Од ницања првог зубића треба да почне хигијена зуба па све до дететове осме године, до када родитељ пере зубе, а касније ту улогу преузима само дете”
Под слоганом „Здрави зуби у здравој породици“, служба за стоматолошку заштиту Дома здравља „Др Драга Љочић“ и Предшколска установа „Наше дете“ недавно су обележили „Недељу здравља уста и зуба“. Циљ манифестације је да се укаже на значај најближег окружења у формирању здравих стилова живота и активног односа према очувању хигијене уста и зуба код деце.
Стручњаци истичу да је утицај породице у стицању здравих навика од најранијег животног доба пресудан када је у питању каснија брига и развијена свест о значају оралне хигијене.
- Едукацијом наших трудница у Превентивном центру чинимо први корак у тој едукацији. Сматрам да хигијена зуба и уста почиње у породици. Почиње још од трудноће мајке и наставља се са рођењем детета. Од ницања првог зубића треба да почне хигијена зуба па све до дететове осме године, до када родитељ пере зубе, а касније ту улогу преузима само дете. Навике које смо стекли у раном детињству, када мајке сваког дана и свако јутро, вече перу зубиће детету, биће усађене у свест детета и остаће за цео живот. Никада нисмо задовољни оралном хигијеном малишана и увек може боље. Ако гледамо просек у односу на Србију, Шабац се налази негде на горњој листи. Имамо добре зубиће, мада нисмо у потпуности задовољни. У трећој години негде око 50% деце већ има каријес и са тим нисмо задовољни. Смањује се број деце која имају циркуларни каријес или каријес раног детињства, када су сви зубићи кварни. Та деца у нашој ординацији најчешће завршавају само када је бол у питању и те интервенције, као и први сусрет са стоматологом је често непријатан. Тада настају страхови који владају до краја живота. Због тога смо срећни што такве деце нема много у нашим ординацијама, али наша борба за здрав осмех је тешка и дуготрајна - навела је др Славица Петрески специјалиста дечје превентивне стоматологије Дома здравља “Др Драга Љочић”.
Превенција је једна од најзначајнијих здравствено-епидемиолошких мера и због тога је важно да се превентивно одлази на прегледе код стоматолога, како би се спречиле касније компликације.
- Обележавајући Националну „Недељу здравља уста и зуба“ говоримо о превенцији у њеном пуном обиму. Здравље уста и зуба је битно за здравље целокупног организма. Познато је да труднице морају имати све здраве зубе, као и људи који желе да се заштите од инфекција тако што ће имати здраве и лепе зубе. Дом здравља “Др Драга Љочић” се труди да свим категоријама становништва омогући добар приступ стоматолошким услугама. У плану је оснивање Регионалног центра за рад са децом са посебним потребама, а све то захваљујући Стоматолошком факултету који је препознао стручност наших запослених и предвидео Шабац као један од неколико центара из те области у Србији - истакао је помоћник директора за квалитет рада др Дејан Павловић.
У оквиру акције на градском тргу је изведена позоришна представа за малишане, подељени су пакетићи који садрже четкицу и пасту за зубе као поклон компаније Цолгате и јабуке за све посетиоце манифестације.

М.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa