Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
БАЈКЕРИ НЕ ПОЗНАЈУ ГРАНИЦЕ
ОДРЖАН 14. МОТО СКУП

БАЈКЕРИ НЕ ПОЗНАЈУ ГРАНИЦЕ

Гости су дошли из целе бивше Југославије, први пут и из Дарувара, Цазина и Травника. Бугари долазе сваке године, а стигли су и бајкери из Немачке, Аустрије, Швајцарске. За организаторе је најважније да је све протекло без икаквог инцидента, како на смаом скупу тако и у доласку и повратку бајкера
Завршен је 14. Мото скуп у организацији Мото клуба „Чивија“. Више од 1.600 мотора и око 7.500 посетилаца окупило се на Хиподрому у петак и суботу. Све је, и овог пута, прошло без и најмањег инцидента. За музички део програма били су задужени “Деца лоших музичара” и Кики Лесендрић и “Пилоти”.
„Чивија“ се годинама уназад показала као одличан организатор мото скупова. Због тога је домаћин овогодишњег централног скупа Мото асоцијације Србије био баш Шапцу.
Чланство у МАС има 35 клубова из земље и по један из Бугарске и Босне и Херцеговине. Идеја о централном скупу покренута је пре шест година и према речима председника МАС Јосипа Хапчака Попе, представља награду клубу за посебне заслуге и залагање. „Чивија“ ни овог пута није изневерила.
-Долазим 12 година на скуп у Шабац и увек је врхунски организован, тако да ни ове године нисмо сумњали у Шапчане. Шабац је велики и леп град. По броју банера види се колико има спонзора скупа и самим тим колико људи подржавају овај начин дружења и живота. Чланови МК „Чивија“ годинама иду на дуге турнеје по свету и на тај начин шире добар глас не само о свом клубу него и о МАС-у. Ми из Асоцијације то веома ценимо, рекао је Хапчак.
На Хиподрому је било постављено око 90 шатора. Гости су дошли из целе бивше Југославије, први пут и из Дарувара, Цазина и Травника. Бугари долазе сваке године, а стигли су и бајкери из Немачке, Аустрије, Швајцарске.
Међу бајкерима који су дошли из Швајцарске била је и Шефика Первиз, која од ове године и сама вози мотор, али ју је на скуп у Шабац довезао супруг. Скуп, као и град, на њу су оставили изузетно позитиван утисак.
-Идемо на скупове по региону, али први пут смо у Шапцу. Стигли смо и да мало обиђемо град и јако нам се свидело оно што смо видели. Верујем да ћемо од сада долазити чешће. Супруг ме је довезао јер ми је било далеко да возим сама. Он редовно иде на мото скупове, а уз њега сам их и ја заволела. Прешли смо 1.250 километара, али смо одмарали и путовали два дана па није било напорно, каже Шефика.
Да љубав према моторима не зна ни за године ни за пол показала је и Донка Станојевић, чланица МК “Стишки орлови“ из Мајиловца код Великог Градишта. На скуп је дошла са још неколико другова из клуба, али није могла да остане до краја јер је у суботу увече имала прославу 45 година матуре.
-Чланови МК „Чивија“ су наши пријатељи и они долазе на скупове које ми организујемо. Била сам пре неколико година у Шапцу, али сада сам први пут на мото скупу овде. Могу само да похвалим и амбијент у ком се организује и особље које се труди да нас што боље угости, као и другове бајкере. Такође, одушевио ме и пасуљ који је овде спремљен. Ово ми је један од најлепших скупова на којима сам била. Много ми је жао што морам да журим назад, истакла је Донка и позвала све на њихов скуп у Велико градиште од 27. До 29. јула, да упознају и лепоте Градишта и Сребрног језера.
За организаторе је најважније да је све протекло без икаквог инцидента, како на самом скупу тако и у доласку и повратку бајкера.
-Колико желимо бајкерима који дођу са стране да покажемо Шабац толико желимо и Шапанима да покажемо начин живота бајкера. Нама није битна ни националност, ни вера, ни политичко опредељење да бисмо се дружили, каже председник МК „Чивија“ Александар Маџаревић Салер.
Покровитељи Мото скупа су традиционално град Шабац и Туристичка организација Шапца, а повелику помоћ пружа и Савет за координацију послова безбедности у саобараћају града Шапца. Клубу су у организацији. Између осталих помогли пријатељи клуба „Стар маркет“, „Граф ин“, „ПЊЛ“, „Кинко“, „Фила принт“, „Беџ“док је медијски покровитељ манифестације „Глас Подриња“.
„Чивија“ је одавно доказала да је један од водећих клубова у земљи. Логично је да амбиције почињу да превазилазе границе Србије. Будући планови тичу се „поновног уједињења“ некадашње Југославије, бар на нивоу мото траса.
-Причали смо са нашим пријатељом Гораном Бенцеом из Дарувара да направимо неку причу са клубовима из бивше Југославије. Упознали смо га сада са председником МАС и покренута је идеја релију од Вардара до Триглава. Ту замисао није баш лако спровести у дело, јер ће нам требати и подршке влада свих ових држава, наводи Маџаревић.
Оно што је извесно је да ће се и ове године наставити бајк-рок мисија, хуманитарна манифестација у којој мотористи одлазе у Косовску Митровицу, а чији је један од организатора МК „Чивија“. Такође „Чивија“ ће подржати и предстојеће ендуро мото-трке на Церу.
Чланови “Чивије” и ове године планирају на далеки пут. Крајње одредиште је Египат и Долина фараона.
Безбедност пре свега
Савет за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца и ове године је у оквиру Мото скупа организовао превентивну акцију повећања безбедности мотоциклиста у саобраћају. Чланови МК „Чивија“ добили су Прирунике за безбедну вожњу, а њих око 1.500 подељено је возачима мотора на Скупу.
Акцији је присуствовао и председник Скупштине града и председник Савета Немања Пајић, као и представници Одељења саобраћајне полиције.
-Драго ми је што се овакав Мото скуп одржава у нашем граду. Поред добре забаве која их очекује битно је мотористе подсетити и на значај одговорног понашања и повећања безбедности свих учесника у саобраћају, рекао је Немања Пајић.

ВЕЛИКИ МОМЦИ МЕКОГ СРЦА
Традиционално, бајкери Мото клуба “Чивија” обилазе децу у ОШ “Свети Сава”, најмање два пута годишње. Пред Нову годину доносе пакетиће, а други пут пред Мото скуп, или за Дан особа са аутизмом. Поделе им мајице, донесу торту и провозају их моторима. Ни ове године их нису заборавили.
- Циљ нам је да провозамо наше другаре на моторима да би осетили чар ветра у коси, који ми толико волимо, каже Александар Маџаревић Салер, председник Мото клуба “Чивија”.
У дворишту школе која носи име великог српског светитеља, сви су били усхићени. Деца због великих момака и мотора, а остали понети њиховим усхићењем.
- Имамо дете са аутизмом од кога никада нисмо чули ниједну реч. Пре четири године, када је угледао бајкере на моторима, први пут је изговорио, не само реч, него читаву реченицу: ’оћу ја. Почео је да скакуће и да лепрша рукама, сав устрептао, каже дефектолог Мира Хани, на чију је иницијативу започела сарадња са бајкерима пре осам година.
Присуствовали смо правом правцатом часу у пракси и инклузији у пуном значењу речи.
- На овај начин долази, осим фине и грубе моторике, и до когнитивног развоја, додаје Хани.

Ђомла снимио спот са шабачким бајкерима
Првог дана на Мото скупу делове за нови спот снимио је репер и бајкер Младен Јаковљевић, познатији као Ђомла КС. Неколико шабачких бајкера биће актери спота за песму „Кацига“ чија се премијера очекује крајем лета.
-Шабац сам први пут поменуо у песмо „Р1 ил ниједан“, када сам рекао да „у Шапцу има скоро џабе“. Тада сам се повезао са Шапчанима и стекао једног доброг пријатеља Александра Станојловића Баџеса. Од тада је прошло седам година, а од последње песме четири. Публика је од мене навикла на бајкерске песме и стално траже нови спот. Бар десет порука недељно добијем са питањем када ће нова бајкерска песма и ево сада ће и то боља него и једна. „Глумци“ у споту су били одлични, зато што нису глумили него су били реални. Зато сам и дошао у Шабац, јер овде нема шта да се глуми, тако је како је, каже репер који је велику пажњу изазвао код деце која су стално прилазила да се фотографишу. Ђомла је иначе први пут био на мото скупу и Шапцу и како је рекао било му је „врх“.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa