Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
МЕЂУНАРОДНИ МАЈСКИ СУСРЕТИ У ШАПЦУ
ИЗВИЂАЧИ

МЕЂУНАРОДНИ МАЈСКИ СУСРЕТИ У ШАПЦУ

Шездесет година одреда извиђача “Вера Благојеви” из Шапца. Одред расадник извиђаштва у Шапцу и региону. Ентузијазам првих извиђача - сада ветерани, траје и данас. Многи Шапчани прошли као млади кроз овај одред. Одред организатор и учесник на свим већим извиђачким акцијама. Мајски сусрети прилика за упознавање, дружење и такмичење. Одред је у своје време дао председника извиђача Југославије и у неколико мандата председника извиђача Србије. Ове године на 41. мајским сусретима учествовали извиђачи из Босне и Херцеговине и Хрватске. Акцијом руководио старешина одреда Сава Дервишевић. Победници у категорији полетараца извиђачи из Темерина, из категорије млађих извиђача такође из Темерина, у категорији извиђача из Новог Пазара и у категорији брђана из Шапца
Одред извиђача “Вера Благојевић” из Шапца, званично основан пре 60 година, први је и најстарији одред у овом региону. Данас поносно броји 60 успешних година. Од њега су касније у Шапцу и региону настала још десетак одреда. На жалост, неки од њих више не постоје. За овако успешан и дуготрајан рад, поред ентузијазма, одред је сам спремао своје кадрове, стицао драгоцена искуства на акцијама широм Југославије и Србије, нарочито учешћем на свим Југословенским и Српским смотрама. То се одражавало на квалитетна знања извиђача. На југословенском вишебоју у Охриду женска патрола из одреда била је друга у Југославији, и још много другох успеха.
Од тих првих извиђача, данас сви ветерани, на овој акцији били су Милоје, Веља, Цветин, Зимпија, Пера, Бока, Буда, Павле, Андра, Пацер, Ђовани...
Ветеран Цветин Мићић имао је част да свечано отвори 41. мајске сусрете и са неколико топлих речи поздрави све учеснике акције, њих око 250 који му се захвалише громким аплаузом.
Акција је отворена уз химну и дизање заставе на јарбол.
Извиђачки “град од шатора” смештен је на Летњиковцу, где је пре седам година одржана републичка смотра поводом 100 година извиђаштва у Србији, по многима најбоље до тада организована акција у Србији. И у тој акцији, Смотри извиђача Србије, највећи број учесника у организацији били су извиђачи из ОИ “Вера Благојевић”.
Уз овај јубилеј одреда слављеника има још шта да се дода, а то је: први одред у Шапцу и региону, први је имао признање “Партизански одред”, првог “Извиђача партизана”, први је имао братски одред, први је добио, он и неколико његових чланова, одликовање “Златни јаворов лист са зрацима” и многа друга друштвена признања, први је градио извиђачке чесме у Белој Цркви и Цуљковићу, једини је стални учесник на свим републичким акцијама, летовањима на мору и зимовањима на бројним планинама у региону, на републичким школама, сарадњом са свим друштвеним организацијама, имао је најбољу сарадњу са свим школама, командом гарнизона, Црвеним крстом, прихваћен и помаган од свих општинских органа.
Слављенички одред “Вера Благојевић” данас је организационо веома стабилна организација, чланство извиђачки мотивисано и поносно на све што су његови пионири од далеке 1968. године до данас створили, сигуран је гарант да одред може даље још боље, масовније, организованије и поносно.
Ове 41. мајске сусрете водио је старешина Сава Дервишевић, начелник Мића Мишљеновић и још доста чланова штаба.
Оваква акција је веома сложена, организационо, садржајно и стручно, а посебно логистички. Обезбедити све услове за такмичење за 250 такмичара и гостију није ни мало лак посао. Тај проблем у одреду решавао је ветеран Пера Трајковић. Уз њега у кухињском делу, најзаслужнији је Драган Глигорић.
Све такмичарске активности одвијале су се у Шапцу и широј околини, што је за многе била прилика да се упознају и са нашим лепим градом. Из Србије ову прилику искористили су извиђачи Старчева, Кикинде, Темерина, Новог Пазара, Шида, Руме, Ниша, Лазаревца, Ваљева, Обреновца и Београда. Такмичарска комисија након шест сати ноћног рада дошла је на основу резултата до најбољих патрола на овој акцији, и свечано прогласила: у категорији извиђача први су “Санџачки вукови” из Новог Пазара. У категорији млађих извиђача први су извиђачи “Јуриј Гагарин” из Темерина, и у категорији полетараца први су “Алан форд” из Темерина. У категорији брђана најбоља је била патрола “ЈОКС” из одреда “Савски чивијаши” из Шапца.
Све патроле добиле су захвалнице, дипломе и пехаре, а од одреда слављеника и града Шапца и пригодне поклоне. Неки одреди донели су слављенику своје поклоне.
Прелазне пехаре за постигнуте резултате добили су извиђачи Темерина и Новог Пазара.
Одред слављеник посебно се захвалио за несебичну помоћ у организацији Ивану Митровићу из Беле Цркве, Дејану Димитријевићу из Београда и Јовици Кнежевићу из Кикинде. Захвалнице су такође упућене и бројним донаторима акције.
Акцију је свечано затворио старешина одреда Сава Дервишевић, уз свечану изјаву да су на акцији сви били само извиђачи, да је све било у духу извиђаштва, да није било повређених и увређених, да је било много нових познанстава, многе испеване извиђачке песме, много измењаних адреса и још више понетих успомена у души и срцу. Тако раде извиђачи.

Стеван Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa