Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
СЕЛО НЕКАД И САД

Капи благодети

И некада и сада капи насушне, како сељани воле рећи, живот значе. Сада обиље савремених приступа производњи подразумевају бунаре и све пратеће за заливање али опет је поглед вазда окренут небу. Велика је мука сељачка, тврде времешни и била и биће.
У многим домовима прате се сат по сат токови облачности али кад хоће, народски оно хоће. Прогноза истина зна и да промени ток али ретко да обрадује. Ко воде нема тај ће итекако разумети.
Некада беше и теже али и поучније. Уз бројне речице и потоке, како сељани кажу у бенту, пред промену кретала је вода. Већ како се време спремало била је обилнија, али капи благодети су знали пресудити од Ђурђева дана преко Тројица до Светог Илије Громовника који је по народној секао главу усевима који не добију кишу. Мудре старине су када се време мути одлазили до места где се вода појављивала да најави промену и враћали или озарени или покуњени. Беше то време када је град празнио села. Млађарија је трбухом за крухом одлазила у град да децу прехрани.
А предања из тих дана управо говоре о благодети али и моћи ашиковања и у најтежа времена. У једном од села кроз које је протицала речица која је вазда плавила усеве, ашиковали Ружица и Младен. Она живела у долини уз речицу а он на узвишењу које је ретко добијало воду. Састајали се недалеко од извора који је предвиђао промену времена. Младена ђед посла око Тројица да погледа извор али од погледа црнокосе Ружице помути се разум и он заборави да погледа у бенту росе ли се капи живота. Раздраган врати се кући и рече да нема ни капи воде. А у речици вода обилно текла. Спремао се поводањ какав се једном у веку деси, остало је предање. Тек не прође ни пар дана из Босне стиже и обилни град али и потоци кише која за ноћ поплави удолине па и скромну кућу лепе Ружице. Грмљавина пробуди Младена који бос појури до вољене и затече и њу и бројне укућане у речици која се претворила у вирове. Ружица тонула и нестајала. Храбро је извуче из воде и врати у живот али она у мутној води изгуби два брата. Беше то велика туга за село а Младен који није погледао извор осећао се кривим. Дуго га јела та мука да би када запроси Ружицу дао завет себи. Својим потомцима даће имена њене браће. И како то, вели народ, само Господ уме, родише се близанци Стеван и Стојан, смејуљио се Младен. Када је кум требао дати имена деци погледом помилова млађану Ружицу и подари им имена њене браће. Блистао је Младен и редовно одлазио на речицу да погледа извор до самог сутона живота. Пред сам крај и штапом проверавајући да ли која кап воде помаља своје прсте благодети. И до дана данашњег у многим селима пред обарање траве гледа се бент или обала речице и планира ток радова до сена које је само сељани знају колико битно током зиме али и кукуруз и тако редом.
И у лета попут овог поједини предност дају капима са извора у односу на прогноза присећајући се велике поплаве од пре пар година која је данак узела и у тим крајевима. Извор и мрави који су градили склоништа високо изнад земље упозоравали су на зло. А посвећени праћењу прогнозе препричавају да је пресудна облачност негде изнад Хрватске нагло променила ток и спасла много тога. Тако сељани веле и светују да се народна мудрост не сме занемаривати.
Дајући за право и једнима и другима понудили смо упоредне приче за крај остављајићи помало дирљиву причу. Избављајући старицу из оронуле куће током поплаве осташе за предање речи да је мудро зборио комшија који је видео капи како се нижу на извору. Претио је потоп по њему, зборила је времешна жена седећи на старом кревету до пазуха у води. Битно је да се мука не понови што би рекли стари али хвала свевишњем и на савременој техници која упозори да се капи благодета не изроде. У години која је понела ко ретко која сваки клас, свака воћка неописиво значе.

Сретен Косанић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa