Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
ВИНСКИ СВЕТ ПОД ВЕДРИМ НЕБОМ
ОДРЖАНА ПЕТА МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ВИНА У ШАПЦУ

ВИНСКИ СВЕТ ПОД ВЕДРИМ НЕБОМ

О вину су многе песме написане и многе мудре мисли изречене. Све непоновљиве боје, мириси и укуси долазе нам као дарови са неба, које оплемењујемо знањем, радозналошћу и креативношћу у јединственом винском свету... Ове године 15 излагача, акцентоване мање познате винарије... Посебна похвала за винарију “Алексић” из Врања која је направила свој пенушавац
Отмено и весело, како доликује Малом Паризу, Шапчани су протекле суботе, у дворишту Градске куће, прославили пету Међународну изложбу вина. У град, који се већ препознаје на винској мапи Србије, дошли су произвођачи вина из бројних српских виногорја, Аустрије и Црне Горе. Организатори, Град Шабац и “Глас Подриња”, имају све разлоге да буду задовољни.
- Ове године имамо петнаест излагача, са акцентом на мање познате винарије, јер су се остале, у међувремену, пробиле на тржиште. Имали смо прилику да пробамо неколико премијера, а свакако бих похвалио напор винарије „Алексић“ из Врања, једине српске винарије, која је направила свој пенушавац, истакао је новинар Ненад Кулачин, у име “Гласа Подриња”.
Дошли су нам гости из Граца, Аустрија, из средње школе Силберберг, која има производњу вина.
- На нашем имању од триста педесет, двадесет пет хектара имамо под грожђем. Производимо између 100 и 150 хиљада боца годишње, нагласио је Клаус Фишер.
Некада давно, вински трговци су говорили да је вино тако добро да може у тарпошу (старој српској капи) да се носи. “Тарпош” је име винарије из околине Аранђеловца, чији је власник Тихомир Тимотијевић. Иако је грађевински инжењер по струци, “из пасије према вину и храни, не у смислу хедонизма, већ сталног тражења лепоте”, купио је земљу, направио свој виноград, а у срцу винограда, надалеко познат ресторан.
- Други пут сам на Изложби вина у Шапцу, где сам стекао пријатеље. Имате изванредне ресторане и добри сте познаваоци вина, рекао је Тихомир, који је у понуди имао три бела и три црвена вина, од којих смо пробали феноменални шардоне.
Са Шапчанима се дружио и Бермет Алекс из винарије “Алекс”, који је редовни излагач од прве Изложбе вина. Његов бермет је шампион на европском првенству у Мађарској последње четири године, а у Словачкој је носилац две сребрне медаље.
- Ја сам витез вина и Св. Ђорђа, титуле коју сам понео из Аустрије, а пре четири године смо организовали скуп винских витезова у Србији, где је било винара из Аустралије, Јапана, Бразила, највише Американаца и Француза. Држава не чини ништа да нас промовише и зато честитам шабачкој општини, која је препознала праве вредности, за разлику од осталих српских градова - рекао нам је Алекс тврдећи да је, на европском првенству у Мађарској, четрдесет девет жена које су биле дегустатори вина, “клекло на колена” кад су пробале његов бермет.
Представљен је и први српски пенушавац за који се потрудила винарија Алексић из Врања, која је први пут учествовала на Изложби у Шапцу.
- Имамо 23 хектара у корпорацији, а прошле године смо купили и својих 70 хектара. Производимо око 400.000 литара вина годишње, каже Бојан Семељац из ове винарије.
“13. јул Плантаже” из Подгорице, винарија са најдужом традицијом у региону, промовисала је пенушави Вал розе.
- Прије розеа, имали смо бијело Вал пенушаво вино, купажу шардонеа и крстача, а пјенушави Вал розе је нешто потпуно ново из наше винарије, која посједује највећи виноград у јуогисточној Европи, поверила нам је Ивана Крсмановић.
У опуштеној атмосфери, под ведрим небом и уз звуке тамбурашког оркестра “Бард”, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић поздравио је излагаче, а манифестацију је отворио Саша Новаковић из винарије „Арт Њине“ из Крагујевца.
- О вину су многе песме написане и многе мудре мисли изречене. Све непоновљиве боје, мириси и укуси долазе нам као дарови са неба, које оплемењујемо знањем, радозналошћу и креативношћу у јединственом винском свету.

М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa