Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
ЖИВОТ ШАБАЧКИХ СЕЛА: ШТИТАР

Село факултетских диплома

Референдум је био веома успешан. Од 850 људи који су се уписали у списак за непосредно изјашњавање, на гласање је изашао 601. Од укупно четири предлога највише гласова је добила реконтрукција дела Дома у ком ће бити амбланта. За тај предлог гласало је свих 601 изашлих бирача
Штитар је мачванско село у коме су мештани пре скоро 100 година изводили оперу и за то су 1938. проглашени за најбоље аматерско позориште у Србији. Имали су и библиотеку, већу од шабачке. Имали су и стоматолога, лекара... Све су то имали, кажу, пре Другог светског рата. Сада немају ништа од тога, сем лекара, а и за то су морали да се боре.
-Нови Савет Месне заједнице, који је оформљен пре два месеца, затекао је такво стање да друштвене и пословне активнсоти у селу практично и не постоје. Кренули смо од нуле. Амбуланта је радила један до два дана недељно. Успели смо да се изборимо да сада ради три дана у недељи - каже председник Савета Месне заједнице Штитар Душан Туфегџић.
Мештани имају све друго што им је потребно за нормалан живот без одласка у град. Ту је неколико продавница мешовите робе, апотека, киоск, ветеринарске амбуланте, пољопривредна апотека и продавнице сточне хране. Осмогодишњу основну школу похађа око 200 ученика.
Један од већих проблема им је путна инфраструктура. Још увек има неасфалтираних улица, а сеоски путеви су у јако лошем стању.
- Ми смо једино село у Мачви у ком је остало неафалтираних улица у којима људи живе. Постигли смо договро са Градом да сакупимо 22 милона динара, а град да да још три милиона и да се асфалтира најдужа улица. Наредних година бисмо из буџета асфалтирали још неколико краћих улица, наводи Туфегџић.
Ипак на референдуму одржаном пре две седмице први приоритет нису били путеви. Од укупно четири предлога највише гласова је добила реконструкција дела Дома у ком ће бити амбланта. За тај предлог гласало је свих 601 изашлих бирача. По 590 гласова добили су предлози за шљунчење путева и изградњу тротоара у улици Лончара, а 585 гласова било је за издвајање средстава за спорт, омладину и друштвене делатности.
Референдум је био веома успешан. Од 850 људи који су се уписали у списак за непосредно изјашњавање, на гласање је изашао 601. Бирачки списак има укупно 1.600 бирача, али око 300 не живи у селу. План је да се у наредних годину дана сваком ко уђе у Месну канцеларију постави питање да ли жели и да се упише у списак за референдум.
-На рачуну ћемо имати 2,25 милиона динара. Имали би знатно више да нисмо затекли блокаду и дуг на рачуну, за шта смо морали да издвојимо 805.000 динара. Поред тога, имамо око два милона ненаплаћеног пореза. Сада смо у акцији наплаћивања и верујемо да када људи виде да се од тог новца нешто ради да ће уплаћивати. Нико нема много да плати, то су дугови од по неколико хиљада динара, објашњава Душан Туфегџић.
Радови на пројектима који су добили гласове мештана Штитара треба да почну већ овог месеца. Амбуланту ће радити сами мештани, што ће знатно снизити трошкове.
Има Штитар чиме и да се похвали. Пре 80 година имали су академски образованих мештана колико цела Мачва са Богатићем на челу заједно. Туфегџић каже да и сада готово да нема куће у којој неко није завршио факултет, а негде и по двоје, троје. Многе мештани се, иако имају факултетску диплому, упоредо баве и пољопривредом.
Да би млади остали у селу савет МЗ формирао је Омладинску организацију. Покушаће поново да покрену аматерско позориште, фолклорну секцију, а у току су и прегооври да МЗ плаћа часове страног језика и информатике свој деци која то буду желела.
-Имамо успешан фудбалски клуб „Јединство“ који се такмичи у окружном рангу. Сеоски стадион је веома леп, и то је, поред цркве, једино што је урађено у селу за последњих двадесетак година, каже Туфегџић.
Формираћемо задругу
-Људе је ухватила чамотиња. Треба им нека нова енергија. Морамо да се прилагдимо врмену. Тако смо почели да размишљамо о задрузи. То не може да формира Месна заједница, али можемо да покренено људе. Има доста заинтересованих, пре свега што би биле одста ниже цене репроматеријала. Верујемо да ће задруга бити и оформљена током ове године, каже Туфегџић.

Дом културе
предшколцима
Дом културе у Штитару запалили су Немци 1941. године. Обновљен је 1953. немачким парама. Према Туфегџићевим речима, легализован је тек пре два месеца. Дом је огроман и оронуо, па су за његову реконструкцију потребна и велика средтва.
-Дом је површине 1.600 метара квадратних. Има салу три пута већу него Шабачко позориште. Део намењен за амбуланту ћемо обновити ове године. На спрату је стан од 120 квадрата који ћемо дати Предшколској установи „Наше дете“ да се ту преместе предшколци из основне школе. Они имају боље услове, а школа добија две учионице чиме се ствара могућност да сва деца иду у исту смену, што ће бити стандард од 2020. године. Средства за обнову Дома покушаћемо да добијемо код републичке Канцеларије за управљање јавним улагањима, где ћемо аплицирати преко Градске управе, каже Туфегџић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa