Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
СЕДМИ ДАНИ РАКИЈЕ

Припремите се за дегустацију

Овогодишњи “Дани ракије” биће одржани у петак и суботу на Тргу шабачких жртава. Манифестација се одржава седми пут, а промењени су термин и место. Новина је и да ракију оцењује стручни жири.
Очекује се око 45 излагача из Србије и Босне и Херцеговине. Посетиоци ће имати прилику да дегустирају и вина пет винарија, као и француске сиреве.
Организатори манифестације су Удружење грађана “Дани ракије” и ТОШ, а покровитељ је Град Шабац. Циљ је да се допринесе пољопривреди града Шапца и јачању економског статуса града.
-Шљива и ракија типични су за овај крај и то треба искористити. Временске прилике су нам претходних година правиле велике проблеме, а нисми имали адекватан затворен простор где би се сместили сви излагачи и посетиоци. Због тога се “Дани ракије” више неће одржавати у октобру, него у јуну. Такође, уместо у Пешачкој зони излагачи ће своје производе представити на Тргу. Нови термин, нова локација, нови културно-уметнички програм, нови, али и стари излагачи довољна су препорука свима да дођу у петак и суботу на Трг, рекао је директор ТОШ Срђан Митрашиновић.
Оба дана манифестације организован је и богат културно-уметнички програм. Посетиоце очекује и наградна игра. Поред тога, током “Дана ракије” трајаће и хуманитарна акција прикупљања средстава за лечење тешко болесног дечака Филипа Рикића, а свој штанд ће имати и “Каритас”.
-Све дегустације ће бити бесплатне. Посетиоци ће ове године моћи да пробају и нешто егзотичније укусе. Пољопривредно газдинство “Ћирковић” из Предворице понудиће ликере од манга, мандарине, банане, авокада, јагоде, кивија. Културно-уметнички програм почеће у петак од 16 часова када ће наступити КУД “Абрашевић”. Први пут у програму “Дана ракије” учествује Омладинско позориште “Вожд” из Мишара које ће од 17:30 извести представу “Путујуће позориште Шопаловић”. Другог дана, у суботу, у 11 часова наступа КУД “Хајдук Станко”, сат касније КУД “Ђидо” из Богатића, а у 12:30 КУД “Чивија”, навела је Марија Поповић, пр манифестације “Дани ракије”.
Купони за наградну игру делиће се по граду у петак и суботу. Извлачење добитника је у суботу у 15 часова. Награде су обезбедили козметички салон “Мистик”, “Сани оптик”, “Астраколор” и бутик “Милано”.
Стручни жири квалитет ракије је оцењивао у уторак у Центру за стручно усавршавање. Након тога за њих је уприличен пријем у Градској кући где су разговарали са чланом Градског већа Божидаром Катићем и дирекотром ТОШ-а Срђаном Митрашиновићем. Др Нинослав Никићевић, професор Пољопривредног факултета у Београду, др Бранко Поповић, научни сарадник Института за воћарство Чачак и др Иван Урошевић, технолог из Београда донели су одлуке о најбољима. Оне ће бити саопштене у суботу у 16 часова, после чега ће манифестација бити и званично затворена.

М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa