Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
Депоније и даље дивљају
ЗЕЛЕНИ ШАПЦА ПОНОВО ОРГАНИЗУЈУ ХАЈКУ НА СМЕЋЕ

Депоније и даље дивљају

У суботу, 2. јуна, Покрет за Шабац Зелених Србије и Европски центар за екологију обележили су Дан заштите животне средине. Уз подршку Градске управе, ЈКП “Стари град” и ЈКП “Водовод”, у акцији Хајка на смеће”, учестовали су ученици основних, средњих и високих школа и Савез извиђача града Шапца.
- Задовољни смо како је протекла акција уклањања дивљих депонија, у којој је учествовало око две стотине волонтера, мада смо мало разочарани чињеницом да су углавном учествовали извиђачи и деца из основних и средњих школа. Било је мало одраслих суграђана, рекао је др Дејан Павловић, председник Зелених Шапца, на конференцији за медије одржаној у уторак.
Иако су били запањени оним на шта су наишли на дивљим депонијама, изненађење их је тек чекало. После чишћења дивље депоније у Малој Врањској, несавесни грађани су наставили да одлажу смеће на истој и другим локацијама.
- Несавесне појединце и компаније који нелегално одлажу отпад подсећамо да је у интересу свих да сваки комад отпада заврши или у рециклажи, или на законом прописан начин, као што је то случај са Регионалном депонијом Срем-Мачва, на коју се односи отпад са територије града Шапца. Сматрамо да је крајње време да се пооштри казнена политика, јер од причања, обучавања и молби, очигледно нема ништа, додао је др Павловић.
Зелени Шапца планирају да, на следећој Скупштини града, предложе измене Одлуке о управљању комуналним отпадом на територији Шапца и Одлуке о комуналном уређењу. Предлози су конкретни, јер се Срби “опасуље” тек кад их “ударе” по џепу.
- Предложићемо да се казне за нерегуларно одлагање отпада повећају за правна лица са 100 на 150 хиљада, за предузетнике са 50 на 75 хиљада и за физичка лица са 10 на 25 хиљада. Те казне су, и у повећаном износу мале, када израчунамо колику штету наносимо животној средини и здрављу људи, какве то материјалне трошкове проузрокује и колика су финансијска средства које је потребно издвојити да би се дивље депоније уклониле, истакао је председник Зелених Шапца.
Један од предлога, који је већ у фази реализације је постављање константног видео-надзора, којем ће моћи да се приступи преко интернета.
- Много смо се намучили док смо чистили депонију која је годинама постојала у Малој Врањској. Док не поставимо видео-надзор који ће се напајати из оближњег домаћинства, смењиваћемо се на ноћним дежурствима, нагласио је Жељко Димитрић, члан Савета грађана МЗ Мала Врањска.
Снажну подршку акцији “Хајка на смеће” пружили су извиђачи Шапца, који су чистили депонију код Камичке баште. Од двеста ученика, извиђача је било сто двадесет.
- Морам признати да је оно што смо тамо затекли заиста био шокантан призор, поготово што је депонија у самом центру града, а још је шокантија чињеница да су се неки суграђани љутили због наше акције. Чудили су се зашто смо ми дошли да чистимо смеће које њима не смета. За сваку похвалу је што су учешће у акцији узела деца из ОШ “Свети Сава”, рекла је Ивана Ђурић, секретар Градског савеза извиђача града Шапца.
Акцију уклањања дивљих депонија Зелени Шапца поново организују у суботу, 9. јуна, на коју позивају одговорне актере друштвено-политичког живота града. У сарадњи са ЈКП “Стари град”, “обрачунаће се” са депонијом на Кочином каналу.

М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa