Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
Позив за доделу бесповратних средстава

Подршка малим и микро предузећима

Позив је отворен до 6. јула 2018. године, а право учешћа имају предузетници и предузетнице, микро и мала предузећа регистрована у 99 градова и општина укључених у програм ЕУ ПРО, која се примарно баве производњом или пружају ИТ услуге, а основана су између 1. јануара 2013. и 31. децембра 2017. године
У Хотелу Слобода оргнизована је информативна сесија Развојног програма ЕУ ПРО о јавном позиву за доделу бесповратних средстава предузетницима и предузетницама и микро и малим предузећима за који је Европска унија (ЕУ) определила 4,5 милиона евра како би допринела повећању конкурентности локалне привреде у Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије.
Циљ информативне сесије био је да се заинтересовани предузетници и предузетнице упознају са програмом подршке и неопходним корацима - од пријављивања, преко учешћа на јавном позиву и критеријума за избор пројеката до добијања бесповратних средстава за унапређење пословања.
- ЕУ ПРО програм финасира Европска унија са 25 милиона евра. Ово је прва од десет сесија на којој ћемо представити позив. Програм се спроводи у два региона Србије. Шумадија и Западна Србија и Јужна и Источна Србија и право учешћа на овом конкурсу имају предузетници и предузећа који су регистровани на територији 99 локалних самоуправа које су укључене у програм. Намењен је младим предузећима, регистрованим изнеђу 2013. и 2017. године, а то су предузећа која су у другом инвестиционом циклусу и имају мање прилика да конкуришу за комерцијална средства и којима је подршка најпотребнија. Средства су превасходно намењена за набавку опреме и за увођење услуга које су комплементарне са опремом која се набавља. Минимални износ који предузећа могу добити је 10.000 евра и иде до 20.000 за предузећа која су стара до две године или чак до 50.000 за она која су регистрована раније уз неке додатне критеријуме. Очекујемо да овим фондом да подржимо бар 150 пројеката. Циљ позива је да се развију нови и побољшају постојећи производи, да се уведу иновације, а самим тим да се уведу и нова радна места. Оно што је важно да споменем да ће предности имати предузећа која послују друштвено одговорно и која остварују позитиван утицај на своју заједницу, не само тиме што ће да отворе нова радна места и запосле своје суграђане, већ и другим активностима које спроводе као подршку заједници. Ово је двостепени позив. Рок за предају концепта предлога је 06. јул. Потребну документацију заинтересовани могу да преузму са интернет сајта њњњ.ЕУПРО.орг.рс. Трудили смо се да упростимо процес пријаве и апликације ће бити на српском језику, што је изузетак програма које финансира Европска унија. Осим датума и места регистрације, битан услов за све јесте шифра делатности, јер је позив превасходно намењен предузећима која се баве производњом и пружањем неких одлука у ИТ сектору. Биће посебно награђена предузећа која су извозно орјентисана - навела је Оливера Костић, менаџерка сектора за мала и средња предузећа у оквиру ЕУ ПРО програма.
Прва информативна сесија у Шапцу је одржана је уз подршку Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине, а након Шапца, позив ће бити представљен у Крагујевцу, Крушевцу, Краљеву, Новом Пазару, Ужицу, Смедереву, Зајечару, Нишу и Лесковцу.

М.Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa