Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
Бољи услови за образовање
Реновирана зграда Медицинске школе “Др Андра Јовановић”

Бољи услови за образовање

Синергијом Министарства, локалне самоуправе и школе радови су успешно завршени. Школа се одрекла својих сопствених прихода да би купила намештај
Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић у среду свечано је отворио реконструисану зграду Медицинске школе “Др Андра Јовановић”. Након осам деценија постојања и рада простор у ком се налази средња стручна школа је реновиран и побољшани су услови у којима ће ученици стицати нова знања. Адаптација објекта износила је 55 милиона динара и реализована је уз помоћ Министарства, локалне самоуправе и школе.
Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на свечном отварању је нагласио да Влада Републике Србије издваја значајна средства за адаптацију школских простора у земљи. Претходне године за ове намене опредељено је близу 4 милијарде динара и 398 објеката је реновирано.
- Велики број школа смо претходне године адаптирали, негде око 400. Ове мислим да ћемо премашити прошлогодишње радове. Синергијом Министарства, локалне самоуправе и школе радови су успешно завршени. Школа се одрекла својих споствених прихода да би купила намештај. Такође, све ово што је радила Канцеларија која изводи радове за наше Министарство и сами износи који са наших позиција премашују 70 милиона динара. Екипа која је радила обавила је посао одлично и ту немамо никаквих притужби, јер се раније дешавало да су радови на неким реконструкијама били лоши. Морам да истакнем да смо од 70 старих објеката близу 50 вратили у функцију. Тако да смо искористили стара средства, која би иначе пропала. Пример ове школе је не само пример добро реновиране зграде, него пример и доброг управника, педагошко високо екстерних оцена, једне храмоније у колкетиву и квалитета који је са свих страна видљив. Медицинска школа у Шапцу је заиста сам врх оваквих школа у Србији. У Министарству радимо на квалитету наставе, опреме и свега оног што је потребно да се образовне установе подигну на висок ниво и буду управо онако како је урађено у школи “Др Андра Јовановић”. Радовима не решава се само изглед школа, него и проблем енергетске ефикасности и дигитализације. Србија није толико богата земља да то нагло убрза, мора да брине о стандарду, о платним разредима и много чему. У овом тренутку када одемо негде у свет не стидимо се. Заиста смо равноправни део света када говоримо о квалитету образовања. У неким областима, као што су информатика и дигитализација, ми смо и напреднији од других земаља. У дуалном образовању такође. У наредном периоду радићемо на квалитету високог образовања и науке у Србији - истакао је Министар просвете и технолошког развоја Младен Шарчевић.
Директорка Медицинске школе “Др Андра Јовановић”, Биљана Ђукнић задовљна је реконструкцијом и адаптацијом и сматра да ће након радова улови за рад и образовање ученика бити много бољи.
- Ми смо веома захвални на помоћи коју смо добили од Канцеларије за јавна улагања Републике Србије и Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Школској управи Ваљева, јер су сви подржали овај пројекат. Срећни и задовољни смо свечано отоврили нову зграду у којој смо добили 250 метара квадратних новог простора и апсолутно ново све, од пода до крова са противпожарном заштитом, интернет системом и са свим оним што је важно да образовно-васпитни рад буде врхунски. Увек смо се трудили да будемо квалитетни и сада мислим да ћемо бити више мотивисани да постижемо још боље разултате у овако дивном амбијенту - истакла је директорка Медицинске школе “Др Андра Јовановић”, Биљана Ђукнић.
Министар Младен Шарчевић о смени ректора у Крагујевцу и спорном докторату:
- Разлог за смену јесте не поништавање докторске дипломе сину ректора, који је то писао док није још увек завршио ни основне студије. Значи, то је преседан и нема везе са осталим типовима провера доктората. Значи, овде можда сам докторат, који независна комисја која се тим бави и која је оформљена од стране стручњака у тој области медицине и права, може констатовати и да је добар. Али, он није могао да буде написан у току основних студија и да се нађе у процедури. Све то је трајало скоро четири месеца и просто су људи сами у Крагујевцу решили да иду овим путем. Ја сам их упозоравао, позивао на разговоре и очекивао да ураде како треба и пресеку. Друге институције су одавно требале да ураде свој део посла и овде је било посла за Агенцију за борбу против корупције, због непотизма. Било је посла и за етичку комисију Универзитета у Крагујевцу, због многих бизарности које су излазиле у јавност, за које нисам надлежан и нисам коментарисао.
М.Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa