Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
БОГАТИЋ

Богородичин храм пропевао “Мачвански”

Доминантна “деоница” концерта “Песмом да ти кажем”, мешовитог хора “Мачвански”, одржаног недавно у цркви Рођења Пресвете Богородице у Богатићу биле су песме домаћег обележја: “Дрино водо”, “Лепа Кеја” и “Мано би се шора и сокака” за које је аранжмане у новом издању урадио Славиша Јолдић. Приметно је да су оне изразито “прирасле за срце”, посетиоцима који су цркву испунили до последњег места и одушевљени дугим аплаузима поздрављали извођаче.
Хор “Мачвански”, основан пре пет година, једне фебруарске вечери у малој сали Културно-образовног центра Богатић, своју основу пронашао је уз скуте једне свете саборне и апостолске цркве. Временом је израстао у озбиљан камерни састав који може да се одважи у извођењу композиција у четворогласу. Под диригентском палицом Ивана Радовановића, који је дипломирао на Академији уметности општу музичку педагогију, Слобомир Универзитета, чланови завичајног хора који је основао и за чији рад се здушно залаже, потврдили су високе домете. Остварили су велики број наступа у домаћим православним храмовима, академијама, на књижевним вечерима и другим културним манифестацијама. Имају и неколико међународних турнеја.
Могу се похвалити са преко 50. композиција на свом репертоару, од којих је десетак аутентичних. Приступ нових чланова хору је потпуно отворен и слободан, а тренутно имају стотинак чланова.
У поменутом, трећем самосталном концерту, поред њих бројна публика, имала је прилике да слуша: Дечји хор “Дуга”, браћу Теофиловиће и глумце Аматерског позоришта “Јанко Веселиновић” у Богатићу Бранислава Ковића и Мирослава Перића.
У име организатора Тања Јуришић, директорица КОЦ Богатић у чијем саставу хор и ради, представницима спонзора уручила је захвалнице, а овај концерт имао је и хуманитарни карактер. Посетиоци су могли да донирају средства за лечење и оздрављење Александра Достанића из Глушаца.
Љ.Ђ.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa