Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
ЕТНО СЕЛО АВЛИЈА У ГЛУШЦИМА

Оаза пријатности на селу

Навршило се 10. година од како је 2008. у фебруару, тадашњи министар пољопривреде Србије Слободан Милосављевић отворио етно село “Авлија” у Глушцима. Горан Вулетић, власник имања, купио је исто од мештанина Живанка Обренчевића. Породично газдинство је површине пола хектара, а нови власник га је преуредио у функцију развоја сеоског туризма.
- Циљ је веће привлачење гостију у обостраном интересу и са жељом безбрижнијег одмора и рекреације у природи. Урадили смо музејску поставку која највише асоцира на живот српског села 19. века, каже Вулетић.
У прекрасном дворишту, које је посебно привлачно кад озелени, доминира Лазарева крчма. Ту се гости могу освежити и окрепити уз обиље специјалитета мачванске кухиње (јела и пића).
На дохват руке су и друге просторије, карактеристичне за прошлост овог краја: Амбари, чардак, вуруна... У једној од њих смештене су уметничке слике, претежно сликара Мачванске сликарске школе Милића од Мачве.
Незаобилазна је и библиотека са 700 наслова књига.
Домаћин је три пута био победник такмичења за титулу Мишарског јунака. Доминантно место заузимају одличја која је том приликом освојио.
Смештајни капацитети за сада нису велики. Састоје се од четири конака од којих је један при крају изградње.
Овај комплекс потенцијалним посетиоцима нуди и купање у базенима Термалне ривијере, која је у непосредној близини.
У протеклом времену овде су одржаване бројне културно-туристичке манифестације, а доста пажње привукле су коњичке трке у оближњем пољу и забаве у “Лазаревој крчми”.

Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa