Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
Велики јоркшир за пример
СИНИША ОСТОЈИЋ ФАРМЕР ИЗ МАЧВАНСКОГ МЕТКОВИЋА

Велики јоркшир за пример

Излажући по први пут колекцију свиња расе велики јоркшир на недавно одржаном 85. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду Синиша Остојић, млади фармер из Мачванског Метковића добио је диплому и пехар сајма. То га је још више охрабрило и подстакло да улаже у производњу приплодних назимица и нерастова, заједно са гајењем прасади и товљеника, без обзира, како сам примећује, што је то крајње неизвестан и скуп посао. Остојић је пре осам година набавио квалитетан запат великог јоркшира са фарме у Вогњу и тренутно на својој приватној фарми у селу покушава да унапреди и осавремени производњу у чему има подршку и помоћ целокупне породице.
- Скупа улажемо велики труд и рад. Намеравам да изградњом савременог објекта створим што боље услове за смештај и исхрану ових свиња. Први резултати су добри али за дугорочнији посао поред огромног улагања и рада, потребно је обезбедити више сигурности за произвођаче. Препуштање тоталном самосналажењу и стихији тржишта, није добро. То је “угасило” многе фарме и коначно може имати лоше последице, првенствено за произвођаче. Коначно били смо сведоци таквих догађаја, каже Остојић.
Тржишту годишње испоручи 50-60 товљеника. Произведе до 200. приплодних назимица и исто толико прасади. Уз другу стоку коју издржава ово узорно домаћинство, храна добијена са 10. хектара своје и 4-5 хектара земљишта у закупу, често није довољна. Зато су принуђени да купују, највише кукуруз, што повећава улагање.
Уз овај приоритет ( Осавремењавање фарме приплодних назимица и нерастова расе велики јоркшир) Остојићи гаје другу стоку али имају и пчеле. Око свега тога је ангажована целокупна породица, Синишина супруга Снежана, синови Срђан и Стефан, отац Драган и мајка Живојка.
Стефанове козице
Домаћинство Синише Остојића у Мачванском Метковићу није само познато по производњи приплодних назимица и нерастова расе јоркшир. Захваљујући врло вредном и предузимљивом Синишином сину Стефану коза Белка недавно је на свет донела два јарета. Млади домаћин (тако се одмах представио), “новорођенчад” лепо издржава. Прво их (док још сисају мајку) храни посебним гранулама (припремљена сточна храна). Потом прелази на кукуруз и остало. Купање и подшишивање се подразумевају, а нађе се ту и неки привлачан парфем...
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa