Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
Проблем киселости земљишта

Вратити живот нашим земљиштима

У киселим неће ништа успети, приноси ће бити мањи, самим тим биће и мање сточне хране, а са мањим приносима биће и мање новца. Имамо проблем киселости земљишта, и ми то не решавамо. У региону Шапца 70 посто земљишта је “зрело” за лечење. То је псеудоглејд.
-Велика киселост земљишта условљава слабије усвајање елемената који су потребни за било коју биљку. И онако постоји дефицит органске матерје, због смањења сточног фонда, смањује се и апликација, и усвање органске материје на нашим земљиштима. Потребно је урадити смањење киселости, односно повећање ПХ вредности, а то је могуће учинити јефтиним методама. Апликација кречног материјала, а свеједно је да ли је сатурациони муљ, калцијум карбонат из каменолома или алтернативне методе са зеолитима. Са друге стране враћањем микробиологије у земљиште а научно је доказано да се 3 до 3,5 тоне по изумирању остане у земљишту, каже пољопривредни стручњак Дарко Симић.
Садржај хумуса у земљишту једна је од најзначајнијих карактеристика плодности земљишта. Процес стварања хумуса је веома сложен и дуготрајан процес, а централну улогу у синтези хумуса имају управо микроорганизми. Почетна једињења за синтезу хумуса су остаци угинулих биљака, животиња и микроорганизама.
Делимичне трансформације ових једињења врше ситне животиње које живе у земљишту, а за кључни део трансформација, око 70 процената, одговорни су микроорганизми. Међутим, забрињавајући су подаци да се садржај хумуса у нашим земљиштима током година значајно смањује.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa