Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
КАЈАК – ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО

БРОЈИМО САТЕ

Европско кајакашко првенство стартује сутра. Боје Србије брани троје Шапчана, уз два тренера у стручном штабу. Зорић и Грујић кандидати за одличје. Конкуренција никада јача
Чим је окончана такмичарска 2017. година, српски кајак се посветио припреми такмичара за Европски шампионат у нашој престоници. Прво је надметање било далеко месецима, потом недељама, а сада више нас не деле ни дани, већ сати од старта. Мање од 24 сата остало је до првих квалификационих трка на Ади, а навикнути на успехе Шапчана, већ гледамо ка недељи и финалним надметањима. Ипак, многима је Европско првенство “први пик” за ову годину и пуни самопоуздања долазе у Београд, те све поставе иду корак по корак. Претходне године, а потом и недавни Светски куп у Сегедину, наговестили су да много могу Миленко Зорић и Небојша Грујућ, репрезентативци из редова “Зорке” у К2 1.000 и К2 200.
- Од брозне у Мађарској смо све усмерили ка Европском. У Чуругу смо радили баш напорно и посвећено, а измерено време показује да имамо брзину за медаљу. Наравно, зависи највише од старта, али и других посада, саме трке. Равноправно, уз нас, за постоље конкуришу Мађари, Шпанци, Руси и Немци – истиче Небојша Грујић који у тандему са Марком Новаковићем представља Србију у двоседу на 200 метара.
- Марку и мени је Европско велики изазов, желимо да олимпијском успеху и титули светског шампиона придружимо и европску круну. У доброј смо форми, то показују резултати, посвећени смо такмичењу, сконцентрисани и свесни улоге фаворита. Баш то што смо фаворити и домаћини, биће додатни мотив за друге да нас победе. Ипак, важно је да ми будемо најбољи што можемо – рекао је светски шампион Миленко Зорић, део већ чувеног двоседа Зорић – Томићевић на 1.000 метара. Овај дуо је пре две године дошао до олимпијског сребра, а потом је претходне године доминирао на Светском шампионату освојивши злато. Пре три седмице славио је и на Светском купу у Сегедину
У шабачки двојац верује и тренер Урош Павловић, уверен да Србија може до неколико медаља.
- Логично да највише очекујемо од Зорића и Томићевића на 1.000 метара, но квалитет за медаљу поседују и Грујић – Новаковић (К2 200), као и Драгосављевић у једноседу на 200 метара. Четверац на 500 метара напредује изнад очекивања, али њих чека никада јача конкуренција, те је тешко прогнозирати резултат – сматра Павловић.
Уз Зорића и Грујућа “Зорку” кроз опрему Србије репрезентоваће и Михаило Суботић. Заједно са Драганом Ханчовским, Џомбетом и Расулићем чиниће посаду четверца на 1.000 метара. Нису у најужој групи фаворита, али имају потенцијал да изненаде, наводе су стручном штабу репрезентације. Осим Уроша Павловића, део стручног штаба је и Милан Ђенадић.
-Најважније је да су сви спремни и да потпуно сконцентрисану крену у сусрет изазовима. Све је текло по плану на припремама, последња мерења су одлична и надамо се успеху и на првенству. Србија има континуитет медаља на ЕП од 2012. године, надамо се наставку низа – истиче Ђенадић.

Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa