Инфо

14. јун 2018.14. јун 2018.
Град са јасном визијом
ШАБАЦ ЛИДЕР У ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ

Град са јасном визијом

“Тежња нам је да се и они потрошачи који нису прикључени на даљински систем грејања, уколико добију повољније услове са топланом на биомасу, прикључе. Наставићемо са заменом сијалица. Живине сијалице смо заменили са лед расветом, а тежимо да у наредном периоду заменимо и све натријумове сијалице. Покушаћемо да из постојећих система, као што је Постројење за пречишћавање отпадних вода, извучемо енергију и зарадимо додатна средства”, истакао је Зеленовић
Завршна конференција пројекта EmBuild одржана је прошлог четвртка у Скупштини града Београда, а о Шапцу као примеру града са добром енергетском политиком говорио је градоначелник Небојша Зеленовић.
Шабац је један од 100 европских општина и градова који су учествовали у овом пројекту. Пројекат је орјентисан на реконструкцију постојећих зграда и побољшање енергетских својстава зграда.
Према речима градоначелника Зеленовића Шабац је једини град у Србији који има енергетску политику из које су настали бројни пројекти и идеје.
-Представљамо резултате свог рада и предочавамо колико је за сваки град важно да се бави питањима која се односе на енергетску ефикасност. Ми данас говоримо о изолацији стамбених објеката у нашем граду. О томе како је изолација зграда допринела да грађани штеде енергију и имају мање рачуне за грејање, рекао је градоначелник.
Он је као примарни пројекат у области енергетске ефикасности најавио изградњу топлане на биомасу, која ће бити у оквиру градске топлане.
-Тежња нам је да се и они потрошачи који нису прикључени на даљински систем грејања, уколико добију повољније услове са топланом на биомасу, прикључе. Наставићемо са заменом сијалица. Живине сијалице смо заменили са лед расветом, а тежимо да у наредном периоду заменимо и све натријумове сијалице. Покушаћемо да из постојећих система, као што је Постројење за пречишћавање опадних вода, извучемо енергију и зарадимо додатна средства, истакао је Небојша Зеленовић.
Слободан Јеротић, енергетски менаџер града Шапца, казао је да је Шабац захваљујући својим добрим идејама и иницијативама успео да се кандидује међу 100 градова у Европи, који су учесници EmBuild пројекта.
-Шабац показује како треба да функционише паметан град, јер је то град у ком живе паметни људи и доносе добре одлуке. ЕмБуилд је један од добрих пројеката у које се укључио град, јер смо тиме показали да је Шабац лидер у енергетској ефикасности у Србији и позиционира се као један од лидера у региону. Када смо 2010. године одлучили да почнемо да се бавимо изолацијом зграда, много људи није разумело какву корист могу имати од тога. Наша идеја је 2016. године добила своју примену и на републичком нивоу, кроз Закон о одржавању стамбених зграда. У тај Закон је уграђен модел који је Шабац покренуо 2010. године. Тежимо да задржимо лидерску позицију, а кроз идеју да се интензивније бавимо обновљивим изворима енергије, сматрамо да ћемо у томе и успети. Вољни смо да сарађујемо са другим општинама и градовима и да размењујемо искуства, рекао је Јеротић.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa