Инфо

14. јун 2018.14. јун 2018.
Власт криви опозицију, грађани плаћају казне
ПРОТЕСТИ ЗБОГ ПОСКУПЉЕЊА ГОРИВА НИСУ УРОДИЛИ ПЛОДОМ

Власт криви опозицију, грађани плаћају казне

Грађани Србије, незадовољни ценом горива, изашли су на улице и својим возилима блокирали неке од главних саобраћајница широм земље.
Првог дана протеста, у петак 8. јуна, највећи број незадовољних грађана је изашло својим возила на улице. У суботу и недељу се број већ смањивао, а у понедељак, за када је био најављиван главни протест и то од седам ујутро, овај бунт се распао. Изузев Младеновца, Новог Сада и Лесковца, протести су забележени спорадично.
Цена горива у Србији се за дизел приближава цифри од 170 динара, док је бензин око 160 динара по литру. То је међу најскупљим ценама у региону, али не и у осталим европским државама. С тим што треба имати у виду да је у развијеним европским државама просек плата вишеструко већи него у Србији.
Утисак је да је цена горива у Србији, имајући у виду просек плата, изузетно висока и стално у порасту. Висока цена коју грађани и привреда плаћају на српским пумпама је резултат акцизне политике државе која није мењана годинама уназад. Док је у другим земљама основни извор за буџет наплата ПДВ, у Србији су то акцизе. У структури цене горива коју ми грађани плаћамо, држава захвата 53 одсто од цене дизела, односно 51 одсто од цене бензина. Ако узмемо да је цена дизела у Србији 164 динара, више од 82 динара узима држава. То је разлог за протесте.
Српска власт, која очигледно није веровала да ће блокада путева да буде дугоистрајна и успешна, одмах је кренула да напада опозиционе лидере да су криви за хасу који је изазван блокадом путева. Овај протест је одмах проглашен незаконитим. Редом су окривљени Драган Ђилас, Саша Јанковић, Вук Јеремић и Бошко Обрадовић. Изузев овог последњег, ниједан од тих лидера није виђен на блокадама, нити су улице и путева блокирале луксузне лимузине. Шабац је пример за то.
Тако је председник Србије Александар Вучић читав низ увреда изнео на рачун опозиције у Србији, назвавши Ђиласа, Јанковића, Јеремићам и остале – лоповима, политичким лудацима.... Чак је у једном тренутку рекао да се „једе“ зато што је раније рекао да свако може слободно да протестује. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је нагласио да ће полиција да спроведе ред и да неће да дозволи блокаду саобраћајница.
- Нико са улице неће диктирати како ће се Влада понашати. Увек желимо да разговарамо о свим темама. Али, никада улица неће диктирати како да се Влада понаша. Људи морају да буду свесни да чине прекршај Закона о јавном окупљању - казао је Стефановић.
У многим градовима је полиција писала казне, а негде је и приводила учеснике протеста. На крају када се све умирило, председник је славодобитно изјавио да „нико у Србији неће моћи да блокира ауто пут“. Изгледа да грађанима Србије гориво, ипак, и није тако скупо, јер су после ове реченици протести утихнули.
Он је рекао да ће се тамо где буде законских прекршаја писати прекршајне казне. Закон о јавном окупљању предвиђа казну у износу од 20.000 до 40.000 динара за возаче који зауставе или паркирају возило на аутопуту у саобраћајној траци, а 10.000 до 20.000 динара за оне који у зауставној траци паркирају возило на аутопуту.
У Шапцу је полиција била изузетно коректна прва три дана протеста. Нити је записивала таблице грађанима, нити их је спречавала у организовању протеста. У понедељак се, међутим, организовала и није било могуће организовати блокаду од седам ујутру. Између осталог и због малог броја грађана који се окупио.
Протесте више нико не помиње. Председник је најавио могућност да се цена коригује за пољопривреднике. Грађани још једном нису успели и власт сада ништа не спречава да диже цену у недоглед. Могу ли грађани без опозиције да се изборе за оно што желе, и може ли опозиција без грађана у борбу против ове власти остају питања за расправу у наредном периоду. До тада, грађанима Србије остаје да се помире са ценом горива која је, барем у окружењу, међу највишим.
Протести у БиХ, Црног Гори и Француској
Пратећи аналогију српских власти, испада да су Ђилас, Јанковић, Јеремић и остали, моћни и утицајни и ван граница своје земље. Протести против поскупљења горива организовани су и у окружењу - у Босни и Херцеговини и Црној Гори. У Федерацији су протести уродили плодом и договорено је смањење цене горива, док у Републици Српској, није. Француски фармери су, такође, устали против рафинерија и блокирали њихов рад, али не због цене, већ због намера нафтне индустрије да не користи домаћу репу за производњу горива.

Ђука би да бије
Најдаље у осуди опзиције као организатора протерста отишао је народни посланик СНС Владимир Ђукановић, популарни Ђука. Он свакодневно своју емисију на телевизији Коперникус користи како би напао опозицију као организатора, која жели да овим протестима сруши власт и ослаби јој преговарачки капацитет у разговору са Приштином!? Отишао је још даље и рекао да би, он лично, пребио све људе који блокирају саобраћај и то тако да би се у....ли.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa