Инфо

14. јун 2018.14. јун 2018.
Проблеми постају неиздрживи
ОДБОРНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА ПОТПИСАЛИ ПЕТИЦИЈУ У
КОЈОЈ СЕ ТРАЖИ ДА САВЕТ ЕВРОПЕ РЕАГУЈЕ НА ПРИТИСКЕ СНС

Проблеми постају неиздрживи

Заједничка акције са циљем да се докаже кршење основних принципа слободе, људских права, владавине права и локалне демократије у Србији, пред органима Савета Европе 28. јуна у Истанбулу
Одборници владајуће већине у Скупштини града Шапца потписали су петицију којом ће се поткрепити докази о притисцима активиста Српске напредне странке на легитимно изабране представнике грађана.
Ради се, иначе, о иницијативи општина Параћин и Чајетина, и града Шапца да се позове Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе које би у оквирима својих надлежности организовали комисију за утврђивање чињеница о стању локалне демократије у Србији.
Ово је део заједничке акције чији је циљ да се докаже кршење основних принципа слободе, људских права, владавине права и локалне демократије у Србији, пред органима Савета Европе 28. јуна у Истанбулу.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и замерник градоначелника Душан Костадиновић офржали су састанак са одборницима на којем је речено да наш град има озбиљних проблема и да су притисци константни.
- Ти проблеми које имамо као локална самоуправа у раду са државним органима су огромни и то је у овом тренутку постало неиздрживо. Притисци СНС на опозиционе општине и град Шабац такав је да се више не може поднети. Општина Параћин је покренула иницијативу, ми смо се као град томе придружили. Упутили смо писмо Савету Европе и у Истанбулу ћемо 28. јуна образложити те проблеме – изјавио је Зеленовић.
Према његовим речима, петиција одборника Скупштине града Шапца, али и свих других одборника у Србији, за циљ има да скрене пажњу Савета Европе на проблеме и притиске којима су изложене локалне самоуправе у којима на власти није СНС.
- Очекујем да Савет Европе пошаље озбиљну и независну комисију у Србију и да утврде стање које је катастрофално. Ми за све то имамо доказе и прикупљамо нове и очекујем да 28. јуна у Истанбулу све то изложимо – додао је градоначелник Шапца.
Градска одборница из Демократске странке Јелена Лазић истакла је да су одборници и одборнице ове странке врло радо ставили своје потписе на ову петицију.
- Ми у Шапцу, као једино слободном граду у Србији, врло добро знамо како изгледа бити опозиција актуелном режиму, и зато драге воље подржавамо иницијатицу која долази из Параћина. Петиција треба да поткрепи иницијативу да Савет Европе размотри стање у нашој земљи како би се као опозициони градови и општине заједно удружилили у борби против актуелне власти. Сигурна сам да ће после новог изборног циклуса у Србији бити много више слободних опозиционих градова и општина. Тренутна ситуација показује да оно о чему ми причамо у Шапцу виде и грађани широм Србије – нагласила је Лазић.
Градски одборник из Прњавора Иван Туфегџић напоменуо је да је и сам био предмет притисака СНС.
- Мени је драго што је град Шабац препознао идеју општине Параћин. Надам се ће уродити полодом и да ће и одборници широм Србије потписати ову петицију. Сматрам, из личног искуства, да је идеја добра, јер сам све то осетио на својој кожи. Осам година сам радио у једном државној установи, а када сам постао одборник имао сам притиске да променим своје политичко опредељење и да пређем на њихову страну. Нисам желео и из тог разлога ја већ годину дана не радим у тој установи. Они и даље настављају са тим притисцима. Њихово је да нас нападају, а наше је да опстајемо и да се боримо за бољи Шабац и нашу бољу будућност – истакао је Туфегџић.

Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa