Инфо

14. јун 2018.14. јун 2018.
Високи савет судства:

Реакције СНС напад на целокупно правосуђе

Високи савет судства (ВСС) осудио је реаговање функционера Градског одбора Српске напредне странке (СНС) у Шапцу на ослобађајућу пресуду коју је судија Основног суда у том граду Биљана Мраовић донела у предмету против градоначелника Шапца Небојше Зеленовића и оценили да је то напад на целокупно правосуђе.
"На овај начин се изазива страх и несигурност судија и угрожава њихова самосталност и независност, а код грађана се ствара неповерење у рад судија", наводи се у саопштењу Високог савета.
Функционери СНС Александар Пајић и Бобан Бирманчевић рекли су да "никада ниједан градоначелник у Србији, против којег је Државна ревизорска институција (ДРИ) поднела кривичну пријаву, није ослобођен, а то се догодило баш у случају Небојше Зеленовића" и пресуду назвали преседаном. СНС је оптужила судију да је "имала додатни мотив" за ослобађање Зеленовића "јер је два месеца по почетку процеса њена ћерка добила посао васпитачице у (шабачкој) предшколској установи".
"Изјаве дате на конференцији за штампу која је одржана 23. маја 2018. године, представљају директан напад на судију Биљану Мраовић, која је одлуку донела у првом степену и на судије који ће одлучивати по жалби, као и напад на целокупно правосуђе", наводи се у саопштењу.
ВСС указао је и да кривични поступак није правноснажно окончан и да изјаве политичких функционера крше претпоставку невиности у односу на окривљеног.
"Судија је независан у поступању и доношењу одлука и не може бити позван на одговорност за изражено мишљење или гласање приликом доношења одлуке", наводи се у саопштењу.
Високи савет навео је да је законска обавеза свих државних органа и функционера да својим поступањем и понашањем одржавају поверење у независност и непристрасност судија и судова.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa