Инфо

14. јун 2018.14. јун 2018.
Заблистао “Расвитком сумрака”
БЕРИСЛАВ С. КУЗМАНОВИЋ, ПЕСНИК ИЗ САЛАША ЦРНОБАРСКОГ

Заблистао “Расвитком сумрака”

Кратке ратне приче које је написао 1998. године боравећи као војник на Косову, остале су у трајном сећању без обзира што их није објавио. Делови још постоје на изгужваном папиру и у мислима, али то што је тада преживео вечно му се урезало у памћење и као да је определило његово даље књижевно стваралаштво.
Берислав С. Кузмановић из Салаша Црнобарског, о коме је реч у међувремену издао је три књиге. Углавном су то збирке поезије у којима је пронашао себе. Тренутно је своје књижевно стварање усмерио на роман и већ према првим назнакама, прикупљена грађа и смернице којима обликује одређене ликове, доста обећавају. На то му указује и његов “књижевни ментор”, Радован Калабић, колега по перу, члан Удружења књижевника Србије.
- Презентација досадашњег укупног стваралаштва у здању “Ђуре Јакшића” у Скадарлији за мене је изузетна част. Дуго сам чекао овај тренутак и надам се да ће бити успешан, каже наш саговорник.
“Заблистао” је стиховима из збирке “Расвитак сумрака”2004. године. То су песме “поетизоване равногорске читанке”, које су највише побудиле његову пажњу. Потом је дошла збирка “Суза због светлости” 2007. и “Сјај песка” 2017. године (збирка песама и кратких прича).
Постао је члан новооснованог Удружења писаца “Јанко Веселиновић” у Богатићу, а своје досадашње укупно стваралаштво представиће љубитељима књиге у Београду (Скадарлија 15. јун, у кући “Ђуре Јакшића”). Предвидео је да стихове употпуни старим руским песмама и освртима на његов рад, комшије Миладина Јагодића и духовног идола Радована Калабића.

Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa