Инфо

14. јун 2018.14. јун 2018.
Марко Шелић са младим шапчанима

Прва јутарња кафа са Марчелом

Асоцијација „ДУГА“ и Канцеларија за младе града Шапца, протеклог петка су угостили Форум младих Европског покрета у Србији и Марка Шелића - Марчела. У оквиру пројекта “Европа за мене”је организована Фацелоок дискусија са писцем и репером.
Ово је једна од активности у оквиру пројекта #Европазамене #ЕУ2Ме коју Европски покрет у Србији спроводи уз помоћ Делегације Европске уније у Србији. Делегација ЕУ у Србији организује Фацелоок дискусије у којима учествују млади и предавачи из различитих области друштвеног живота са циљем да се информишу о европским интеграцијама, вредностима и грађанским активизмом. Александар Прица председник Асоцијације ДУГА био је модератор дискусије, а Марко Шелић – Марчело говорник и присуствовало је око 30 младих Шапчанки и Шапчана.
У окивру нефомланог сусрета Марчело је са пристунима поделио своје ставове о европским интеграцијама и вредностима. Током разговора је поручио младима да буду попут антена које прикупљају сигнале, али да сами изаберу свој канал, прикупе што више информација и тек тада одлуче шта ће заиста усвојити и на основу тога изграде став о важним питањима.
Одржану дискусију искористили смо као повод за разговор са Марком Шелићем - Марчелом и сазнали његов став о Европској унији, интеграцијама, европским вредностима и неодоумицама које има.
Европска унија, да или не?
- Увек сам био проевропски орјентисан и то ми се чини логичним, географски и историјски. То један аспект приче, а други је да смо се ми сада обрели у једној чудној садашњици, а нисам сигуран колико би то била тема за клинце. Мада, мислим да јесте. Када кажем чудна садашњица, мислим на то да сам потпуно уверен да су људи који подржавају актуелни режим, а тај режим нас води ка Европској унији, у ствари евроскпетици одувек. Последица је та да ми који никада нисмо били евроскептици почињемо да преиспитујемо свој став. То је као када бисмо неког прљаваца поставили за хигијеничара и то је ситуација са садашњим режимом. Неко ко свакодневно крши све европске вредности, а треба да нас поведе ка њима. Сва је прилика да Евопска унија, бар за сада подржава такве лидере. То наравно, рађа сумњу и питања шта се дешава. Тако да се сада све измешало, ко је проверопски орјентисан, ко је евроскептик. Оно што је једна од поенти разговора са младима је та наша подељеност. Мишљења сам да је та подељеност мало комплекснија него што је обично узимамо у разматрање. Када се прича о тим вредностима, верујем да је 90 осто људи начелно за. Нису спорне вредности, треба бити социјално девијантан да имаш проблем са тиме шта су то праве вредсноти. Ми као конзервативна заједница ћемо бити испровоцирани неким темама, као што су права ЛГБТ заједнице, али осим тога, мислим да су сви начелно за. Поделе не настају око тога да ли су те вредности добре, него да ли ми можемо да достигнемо тај цивилизацијски ступањ и да ли неко други може да нас натера да то досегнемо и да ли чак и натерани можемо, хоће ли нас икада примити или не. Мислим да су то питања где почињемо да се делимо. Покушао сам да мало „загребем“ испод површине, где је та жабокречина лаких подела и лаких дисквалификација - истакао је Марчело. Колико су млади људи инофрмисани, отворени и заинтересовани за дискусије као што је организована и колико схватају шта је Европска унија?
- Информисаност младих када је реч о овој теми је изузетна, јер свако мало беже у земље ЕУ и мора бити да су одлично информисани. Споменуо бих једно истраживање, које је на одличан начин показало збуњеност младих људи у Србији. Имали су задатак да одговоре на два питања: По узору на коју земљу треба уредити Србију, које би то уређење нас довело у ред? Уколико бисте живели у некој другој земљи, која би то била? Парадоксално покаже се да када је реч о уређењу то је листом била Русија и чврста рука. А, када се говори о томе где би живели то су углавном европске земље. То је одлична тема за разговор, какав је то несклад. Нама треба једно, али желимо нешто друго. То показује сукоб индоктринисаности и инстинкта. Нешто сам чуо превише пута, да нам баш то треба, ако се ја питам, онда бих на другу страну. То су ствари које се добро разбијају разговорима као што је овај и онај који водим са младима. Верујем у то. Жива реч је оно што ће људе најпре да испровоцира да се замисле - наводи Марчело.

М.Ж.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa