Инфо

14. јун 2018.14. јун 2018.
НАКЛОН ШАМПИОНИМА
ШАБАЦ – КАЈАКАШКИ ОДЛИКАШ СРБИЈЕ

НАКЛОН ШАМПИОНИМА

Српски кајак освојио медаље у три дисциплине, а “зоркаши” донели две. Зорић и Томићевић светски рекордери. Славље неколико дана, а онда пуном снагом за Португал
Шабачки кајак навикнут је на највећа достигнућа и медаље. На Европском првенству у Београду, Србија је освојила три медаље, а о доприносу овдашег кајака довољно ће рећи једноставне чињенице. Злато освојили један актуелни и један бивши члан “Зорке”. Сребро освојио двосед са једним чланом “Зорке”, а бронзу заслужио доскорашњи члан шабачке екипе. Тренер “одликаша” шапчанин и стратег “Зорке”.
НИКАДА НИКО КАО МИЛЕНКО И МАРКО
Нисмо ништа ново рекли ако констатујемо да су Миленко Зорић, дугогодишњи члан шабачког клуба “Зорка” и његов клега из двоседа Марко Томићевић, најбољи кајакаши данашњице на дистанци од 1.000 метара, но, сада се о њима, само на основу прецизних чињеница, може говорити као најбољима ИКАДА!
Кајак је стари спорт, двосед на километарској деоници дуго је у програму великих такмичења, много је шампиона продефиловало водама света, али никада нико није извеслао трку за три минута, четири секунде и 940 хиљадитинки. Навикнути на титуле, сјајни кајакаши су очекивали злато, најављивали титулу и опет су успели да превазиђу очекивања светским рекордом.
-Титула која нам је недостајала, освојена код нас, мислим да не може боље и лепше. Све о чему сам сањао од првог кајакашког тренинга, остварило се, због оваквих тренутака се ради, тренира, одриче и све добије смисао. Нешто лошије смо стартовали, но имали смо свој план и тактику. Невероватан осећај у коме ћемо уживати неколико дана, а онда га конвертујемо у покретачки мотив за посвећен рад и припрему одбране светског злата на планетарном шампионату у Португалу – истакао је после трке Миленко Зорић.
Стари ривали из Немачке Грос и Хоф још су први до најбољих, али чини се да, у овом тренутку, прво и друго место дели бар неколико празних места. Трећа позиција припала посади Шпаније (Кубељос и Пења).
ПОРЕДАК ФИНАЛА: 1. СРБИЈА (Зорић-Томићевић) 03:04,940; 2. Немачка 03:06,206; 3. Шпанија 03:06,750; 4. Словачка; 5. Белорусија; 6. Украјина; 7. Француска; 8. Пољска; 9. Шведска.
ЗЛАТО ПИТАЊЕ
ТРЕНУТКА
Раздвајали су Небојшу Грујића, шабачког какајаша и Марка Новаковића, но чим је двосед на 200 метара враћен у програм. заузели су своја места, узели весла и иако у заостатку за стотине тренинга услед паузе, брзо су оживели сарадњу која их је водила до врха. Када је пут ка постољу познат, лако се поново “излази на њега”. Претходне године су најавили повратак на трон, на врата “закуцали” у Сегедину, а врхунски квалитет потврдили у Београду. Било је близу и злато, неколико милиметара, но овај пут је отишло у руке олимпијских првака Кравиота и Тора (Шпанија).
-Сада су они били први, нијансе су одлучиле, али већ на следећем такмичењу тежимо да они нама гледају у леђа. Одлична трка, леп осећај наступати пред својим навијачима и баш сам рекао после трке да би било сјајно када би стално Првенство било у Србији. Медаље стављамо у колекцију и сву пажњу усмеравамо ка Светском у Португалу – истакао је Грујић.
ПОРЕДАК ФИНАЛА: 1. Шпанија 00:31,250; 2. СРБИЈА (Грујић-Новаковић) 00:31,388; 3. Мађарска 00:31,600; 4. Русија; 5. Немачка; 6. Летонија; 7. Француска; 8. Италија; 9. Бугарска.
ШАБАЧКА ШКОЛА
Познато је колико Шабац значи у српском кајаку, те су и два тренера у стручном штабу селектора Сибинкића сасвим логичан исход. Урош Павловић тешко да може набројати све тренерске успехе, иако је још у категорији младих тренера. Сада је био тренер све три посаде “одликаша” нашег кајака, а уз њега, међу тренерима репрезентације био је и Милан Ђенадић.
-Врло сам задовољан наступом свих репрезентативаца. Миленко и Марко су невероватан тандем, без премца тренутно у својој категорији. Импонује њихова сигурност, смиреност и када старт не буде најбољи и то доноси успехе. Небојша и Новаковић се враћају у ону предолимпијску форму. К2 200 је спринт, нема места ни за хиљадитинку слабијег ритма, већ су у врху, а верујем да могу ускоро и до злата, томе тежимо у Португалу – рекао је Павловић.
ШАПЧАНИ У
ЧЕТВЕРЦИМА
Део великог такмичења у Београду били су и олимпијац Дејан Пајић, односно Михаило Суботић. Носили су грб националног савеза у четвороседима на 500 и 1.000 метара.
После предброђених квалификација и полуфинала квартет: Џомбета, Ханчовски, Расулић и Михаило Суботић, изборио је право наступа у финалу. После ове трке званично су осми четверац Европе. До постоља им је недостајало око шест секунди.
ПОРЕДАК ФИНАЛА: 1. Белорусија 02:48,841; 2. Словачка; 3. Шпанија; 4. Русија; 5. Мађарска; 6. Немачка; 7. Пољска; 8. СРБИЈА 02:55,564; 9. Чешка.
Посада” Торубаров, Холперт, Векић, Дејан Пајић стигла је до полуфинала где је освојила осмо место. До одлучујућег окршаја недостајала им је секунда и 700 хиљадитинки. Зајединчка оцена стручног штаба да је у К4 500 конкуренција најјача од како памте да је у програму.
ПОЛУФИНАЛНИ ПОРЕДАК: 1. Русија; 2. Португал; 3. Румунија; 4. Пољска; 5. Чешка; 6. Италија; 7. Литванија; 8. СРБИЈА 01:26:855; 9. Украјина.
Светски шампионат ће бити одржан од 22. до 26. августа у Португалу.

Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa