Инфо

21. јун 2018.21. јун 2018.
Седмица у знаку краљице цвећа
ФЕСТИВАЛ “РУЖЕ ЛИПОЛИСТА”, 24. ПУТ

Седмица у знаку краљице цвећа

Петодневна манифестација се данас из Шапца сели у Липолист. Организатори очекују рекордну посету. Фестивал подржан пројектом јачања прекограничне сарадње ROSIS4H
Липолист, село најлепше у јуну кад липе и руже цветају, и ове године отвара своје капије за све љубитеље цвећа из Србије и иностранства. Организатори очекују рекордну посету, а фестивалски дани су почели у уторак у Народом музеју изложбом “Мирисна башта”. Синоћ на Тргу шабачких жртава песмом женског тамбурашког састава “Ла банда”, и поделом неколико хиљада ружа суграђанкама, гости су позвани да наставе дружење у четвртак, петак и суботу у домаћинствима Топаловића и Маринковића, односно дворишту ОШ “Војводе Степе” у Липолисту где је планирано фестивалско финале на којем ће бити додељене традиционалне награде.
Ове године Фестивал организује Туристичка организација града Шапца, уз подршку Месне заједнице Липолист, Удружења “Руже Липолиста” и града, а у оквиру пројекта Rosis for horticulture – rosis4H, који се реализује кроз прекогранични програм INTERREG Хрватска-Србија, а финансира из фондова Европске уније.
-Верујем да ће ово бити један од набољих фестивала до сада. Све указује на то, а пре свега стање у расадницима на којима је процветало око милион цветова руже- истакао је на конференцији за новинаре одржаној прошлог понедељка у Дуњића кући, произвођач ружа из Липолиста Милан Топаловић и додао:
-На око тридесет хектара површине је око милион садница. Тренутно не размишљамо о повећању производње, иако је велика потражња за ружама у Европи. Превасходно смо орјентисани на сигуран пласман и квалитет. Има око петнаестак произвођача, а оно по чему ће овај фестивал бити специфичан је и већи број произвођача резаног цвета. Резани цвет се доста увози из Холандије и Македоније, а можемо и сами да га производимо, нема никакве препреке за то, и драго ми је да је све више људи који размишљају у том правцу.
Милан Маринковић, човек који је поред Милана Топаловића, један од најзаслужнијих што овај фестивал траје већ скоро четврт века, истиче да се очекује да овогодишња манифестација искорачи корак даље од претходних, те да ће на основу најава доћи и до рекордне посете љубитеља цвећа Липолисту.
-Очекујемо већи број посетилаца него раније. Поред гостију из Србије најављени су и купци из Русије. Моје домаћинство пружа угоститељску услугу за време фестивала, и према најавама мислим да ће бити око 200 гостију само на ручку. Када већ спомињем храну, напоменуо бих да ће нам тих дана гостовати војвођанска кухиња, односно кувари из Сенте, који на Чобанским данима учествују на такмичењу у прављењу “чобанца”, овчијег паприкаша- каже Маринковић.
Директор Туристичке организације града Шапца Срђан Митрашиновић, напоменуо је да је се ова туристичко привредна манифестација организује у великој мери захваљујући пројекту Rosis for horticulture – rosis4H, који је наставак успешног пројекта прекограничне сарадње “Rosis, rosas, rasarium-3R”.
-Ове године ће са нама бити и наши пријатељи из Славонског Брода, партнери на пројекту Росис4Х. Овај пројекат прекограничне сарадње усмерен је на одржив развој хортикултуре, на развој нових теоријских и практичних знања, развој производних капацитета и могућности међуиституционалне сарадње и освајање нових тржишта- истакао је Митрашиновић.
Прстен пријатељства америчкој новинарки
Организациони одбор фестивала донео је одлуку да овогодишњи “Драгославин прстен пријатељства” понесе америчка новинарка Џоан Меквин Митрић. За ову традиционалну награду, њу је препоруцио новинарски рад, љубав и оданост коју показује према Србији, њеном језику и њеној култури.
-Везана дубоким породичним везама за Липолист, она је доста писала у америчким медијима и лобирала за Србију. Добијала је простор и у Вашингтон посту, писала је за Нин- истакао је Милан Маринковић.
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa